Топбанки по света с чадър над пирамиди и олигарси

Това показват документи за съмнителни транзакции на обща сума около 2 трилиона долара

Топбанки по света с чадър над пирамиди и олигарси | StandartNews.com

Няколко от най-големите банки са станали покровители на съмнителни схеми, мръсни пари, пирамиди, олигарси и престъпници. Това показват документи за съмнителни транзакции на обща сума около 2 трилиона долара. Документите са на FinCEN - специално подразделение за борба с финансовите престъпления в министерството на финансите на САЩ, които са в основата на мащабно журналистическо разследване, в което са участвали над 108 журналисти от 88 страни, в това число и репортери от програмата на Би Би Си "Панорама".

Става дума за повече от  2 500 документи, голямата част от които са отчети, които банките са предоставяли на финансовото министерство на САЩ в съответствие със закона за периода от 2000 по 2017 година. В тези отчети се съобщава за подозрителни действия на клиенти на банките, но сами по себе си тези документи не са доказателство за нарушения на закона.

Две важни абревиатури - FinCEN и SAR

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) е подразделение за борба с финансовите престъпления в министерството на финансите и се занимава с анализа на движението на финансовите потоци. FinCEN партнира с  други правителствени служби и агенции, както и със американските спецслужби. Банките са длъжни да информират FinCEN за всички подозрителни транзакции в долари, дори ако те са извършени извън територията на САЩ.

SAR (suspicious activity report) е формуляр, който се попълва от банките, ако има подозрения за транзакциите на някой клиент, като отчета се изпраща и до FinCEN. Това са отчетите за подозрителните операции.

„Изтеклите документи FinCEN  помогнаха да се разбере, че банките знаят за огромните потоци от мръсни пари по целия свят", твърди Фергус Шил от консорциума на разследващите журналисти. По неговите думи става сума за огромни пари – за сума от около 2 трилиона долара, но това е само малка част от отчетите SAR, пратени за този период. Той твърди, че схемата показва как едни от най-големите банки в света са покровителствали световноизвестни пирамидални схеми и олигарси.

"За пръв път показваме секретни документи на щатските служби, които са правени от банките и са подавани към американското правителство. В тях се вижда, че има пари, откраднати от държави, генерирани от продажба на наркотици, както и от тероризъм, и те са скрити по целия свят", коментира колегата му Кейминър.

От международния консорциум изтъкват, че банките са боравили с подозрителни трансакции на доказани престъпници от цял свят. Те ги наричат "мръсни пари, които разрушават мечти и животи от Украйна до Съединените щати, от Тунис до Туркменистан".

Какви са разкритията

◾Банката HSBC е позволявала да се прехвърлят по света милиони долари крадени пари, дори след като е била информирана от американки следователи, че схемата, които ползват клиентите й, е била мошеническа.

◾ JP Morgan е позволила на една компания да преведе повече от 1 милиарда долара чрез лондонския си клон без

дори да знае на кого принадлежи тази компания. Впоследствие банката е научила, че компанията е собственост на човек, който е сред топ 10 на издирваните престъпници от САЩ.

◾ Един от близките съратници на президента Путин е използвал лондонската банка Barclays, за да избегне западните санкции като купува произведения на изкуството.

◾В отдела за анализ и борба с финансовите престъпления финансовото министерство на САЩ определят Великобритания като "юрисдикция с повишен риск". Тази характеристика е дадена заради количеството регистрирани в страната компании, които фигурират в отчетите SAR. В документите FinCEN се споменава за повече от 3000 такива британски компании, в пъти повече от всички други страни.

◾ Централната банка на ОАЕ не е реагирала на предупреждение и не е взела мерки за една местна компания, която е помогнала на Иран да избегне санкциите.

◾ Deutsche Bank е свързана със съмнителни транзакции на стойност 1,3 трилиона долара, за които се твърди, че са за хора, свързани с организирана престъпност, тероризъм и наркотици.

◾Банката Standard Chartered е продължила да превежда пари на Arab Bank години след като е станало ясно, че от

сметки на последната са финансирани терористични операции.

Ръководството на множество финансови институции си е затваряло очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби. Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като "Джей Пи Морган Чейс", "Ейч Ес Би Си", "Дойче банк" и "Банк ъв Ню Йорк" са продължили с транзакциите.

Уникално разследване

През последните години, 4 международни журналистически разследвания разтърсиха финансовия свят:

Райски досиета, 2017 година: Съдържаше огромен масив документи от офшорните фирми, разкриващи офшорни финансови сделки на политици, знаменитости и бизнесмени.

Панамски досиета, 2016 година: Разследване, показващо как богати хора по цял свят използват данъчните преференции на офшорните зони за свои интереси.

Швейцарски досиета, 2015 година: Разследване на швейцарския филиал на HSBC, което показа как банката използва законите на страната за банковата тайна, за да помага на клиенти да крият данъци.

Люксембургски досиета (LuxLeaks), 2014 година. Разследване на одиторската фирма PriceWaterhouseCoopers, което показа как мощни компании използват Люксембург за намаляване на данъци.

Изтичането на документите от FinCEN се отличава от всички досегашните с това, че не става дума за документи на компании, а за банкови отчети от различни страни. Разследването повдига въпроса защо банките, за които  има подозрения за нередните преводи, рядко са предприемали някакви стъпки, за да ги предотвратят.

Според финансовото министерство на САЩ публикуваните документи могат да нанесат сериозен удар по националната безопасност на САЩ, а също така да поставят под заплаха безопасността на финансови институции и лица, които са предоставили на властите своите отчети за подозрителни транзакции.

Руските олигарси

Банковото разследване освети подозрителните операции, свързани с руски бизнесмени, политици и публични фигури, подробно описани в чуждестранните медии. Руският олигарх Олег Дерипаска използвал малкоизвестната латвийска банка Expobank (преди това се е наричала LTB Bank) за превод на милиарди долари за своя бизнес и е възможно по този начин да е плащал на лобисти във Вашингтон частни самолети, офиси, домове, както и недвижими имоти в Чера гора, пише Re: Baltica.

Цитира се и че бившият шеф на администрацията на Борис Елцин и действащ съветник на президента Валентин Юмашев получил 6 милиона долара от регистрирана на британските Вирджински острови компания Epion Holdings Limited.

Британската Barclays, която има филиал  в САЩ , пък е направила транзакция от името на руските братя бизнесмени Аркадий и Борис Ротенберг. Подобни операции обаче са забранени, тъй като и двамата милиардери са включени в санкциите на САЩ. За да избегнат закона обаче те са използвали артпазара, който не попада под ударите на санкциите. Братята чрез посредници купували произведения на изкуството, включително картина на белгийски сюрреалист за 7,5 милиона долара.

Още през юли на тази сделка обърна внимание и американския Сенат, който изнесе специален доклад на тема: „Артиндустрията, която подрива санкциите“.

Аркадий Ротенберг коментирал разследването като казал, че не е правил никакви операции през британската банка след въвеждането на санкциите, както и че няма отношение към компанията Ayrton, която е назована като посредник в сделката.

Бившият ръководител на "военната търговия" Леонид Тейф и съпругата му Татяна също фигурират в разследването. В САЩ те са разследвани за обвинения в мащабно присвояване (според разследването, на стойност 150 милиона долара) в Русия. Татяна Тейф е получила превод от 400 милиона долара от хонгконгската компания "Ринго Трейдинг Лимитид", която се твърди, че е свързана с банкера Сергей Магин, който е осъден за банкова афера.

Българската следа

България фигурира в доклада с измамницата на криптовалутата One Coin Ружа Игнатова, която е в неизвестност от години, но е обвинена от САЩ за финансови измами. Тя присъства в разследването с 29 транзакции, извършени от 13 банки на стойност 139 милиона долара. Сумите са превеждани през 2015 и 2016 година. Освен това транзакции за 60 милиона долара, минали през три българските банки преди години, са определени като съмнителни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай