Темида подхваща коката на Боевски

До дни от прокуратурата ще привикат Гълъбин на разпит

Темида подхваща коката на Боевски | StandartNews.com

София. Бившият олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски до дни ще стане клиент на прокуратурата, научи "Стандарт". Причината е, че до края на месеца се очаква в Министерство на правосъдието да постъпят документите за делото на щангиста в Бразилия. Материалите ще бъдат препратени в прокуратурата. От държавното обвинение ще привикат спортиста на разпит, както и ще извършат проверка по всички факти и обстоятелства в делото. Ако се установи, че има данни за престъпление, не е изключено да му бъде повдигнато обвинение и у нас, обясниха магистрати.

Причината прокуратурата да подхване Гълъбин Боевски е, че липсва двустранен договор за правна помощ между България и Бразилия. Тази липса означава включително, че присъдите, произнесени в една от двете страни, не се зачитат в другата. Преди да бъде извършена проверка от държавното обвинение за българските власти, Боевски е със статут на неосъждан.

Шампионът ни беше арестуван на летището в Сау Паулу със 7,2 кг кокаин в сака си. На две съдебни инстанции щангистът получи осъдителна присъда от 9 г. и 4 месеца затвор. На 23 октомври обаче спортистът изненадващо се завърна в България като свободен гражданин. Според запознати, Боевски се е ползвал с по-различен статут от останалите пандизчии в бразилския затвор. Освен това се говори, че личната намеса на бразилския президент с български корени Дилма Русеф е спомогнала за освобождаването му. Слухове дори

изкараха шампиона и Дилма далечни роднини

"Очевиден факт е, че Боевски е третиран по-специално при освобождаването му от затвора в Бразилия", коментира вчера министърът на външните работи Кристиан Вигенин. "Впрочем Боевски не е единственият случай. Само тази година още няколко български граждани са експулсирани по този начин, но е факт, че не и преди излежаване на една значителна част от присъдата, какъвто не е случаят с г-н Боевски", допълни Вигенин. Той обаче отказа коментар на въпроса каква е причината за по-специалното отношение към щангиста. "Вероятно може да бъде поискана такава информация. Но не смятам, че трябва да се обръщаме по този въпрос към бразилските власти - те са свършили тяхната част от работата", посочи Вигенин. Външният министър не можа да уточни и конкретни обстоятелства, които да налагат наказание за посланика ни в Бразилия Чавдар Николов. Вигенин заяви, че едната причина е, че системно не е подавана информация по случая "Боевски" Министърът обаче не пожела да отговори на оправданието на Николов, че той самият не е имал информация по случая.

В момента всички документи са при президента

уточни Вигенин. Посланикът вече веднъж се оправда и с разстоянията в Бразилия и невъзможността да се запознае веднага с решението на тамошните власти. Според сайта на Външно министерство, българското посолство в столицата на Бразилия се състои от трима души: посланик, консул и секретарка. Те отговарят за още 6 държави в региона, сред които 40-милионна Колумбия, 30-милионна Венецуела и 30-милионно Перу.

Близки до щангиста пък разкриха пред "Стандарт", че в момента Боевски се стреми да възстанови бизнеса си чрез фитнес залите "Боевски 2000". Освен това много му помагат родителите на съпругата му, които държат земеделска кооперация в Северна България.

Имотите му са заложени

Ще ровят сметките му за 10 г. назад, проверката отнема до 1 г.

Гълъбин Боевски може да остане без имуществото си, ако се установи, че е придобито от незаконна дейност. От Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) са готови да започнат проверка на авоарите на щангиста. Проверката обаче ще стартира едва след окончателното произнасяне на присъда от Бразилския върховен съд, което се очаква да стане до края на годината. След това съдебното решение от Бразилия се изпраща или в Министерство на правосъдието, или в прокуратурата, тъй като България няма спогодба за правна помощ с Бразилия. Едва тогава те могат да сезират комисията.

От Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще нищят в рамките на 12 месеца произхода на средствата на Боевски. Ще се търси дали има фрапираща разлика между стойността на имуществото и приходите на фамилията. По новия закон за отнемане на имуществото само при разлика над 250 000 лв. между законните приходи и имуществото комисията преминава към искане за конфискация. Освен имотите на Гълъбин Боевски ще се рови и в историята на цялото му семейство 10 г. назад. Експертите ще проверят и банковите сметки на него и фамилията, какви харчове правят, дори почивки и пътувания зад граница. Ако се установи, че Боевски е придобил нещо от незаконна дейност, то ще бъде конфискувано.

Щангистът е ипотекирал купен от него и съпругата му апартамент от 107 кв. м и гараж от 20 кв. м в столицата, купен с ипотека през 2003 г., показва справка в имотния регистър. На 15 май 2013 г. тази ипотека е подновена с нотариално заверено пълномощно. Ипотека има и върху двата апартамента в къмпинг "Оазис" край село Лозенец. Къщата на щангиста в Кнежа е със заличена ипотека през 2010 г., а кредитът е върнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай