Спиридонов: 200 фалшиви ТЕЛК на 4 месеца

Карали здрави да катерят тичайки 4 етажа, за да ги изкарат инвалиди

Спиридонов: 200 фалшиви ТЕЛК на 4 месеца | StandartNews.com

Над 200 фалшиви решения за ТЕЛК са издадени само за четири месеца чрез разбитата схема във Варна. Това обяви пред бТВ директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Най-големите суми в схемата взимали двамата братя с българско и сирийско гражданство, които са били посредници.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Вижте пачките на варненските лекари

„Най-слабо заплатеното звено от цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига и най-големите са намерени в посредниците”, поясни Спиридонов.

В рамките на делото ще стане ясно какви точно суми е получавал всеки в схемата. Според него ще има и още обвиняеми.

„Има лица, които дори не са стигали до лекарите и те са разпитани. Има замесени най-различни специалисти”, каза още Ивайло Спиридонов. Той уточни, че 90% от клиентите са турско говорящи, а изрично условие е било да не се работи с роми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Пуснаха от ареста всички от аферата с ТЕЛК-овете

За да бъдат изкарани инвалиди, някои от хората били карани да тичат 3-4 етажа нагоре надолу. Така се получавали отклонения от нормалните показатели на органите, каза Спиридонов, базирайки се на СРС-ата в разследването. СРС-ата показали още, че служители в рентгенова лаборатория давали точни указания на здравите хора как да застанат за снимка, така че на изображението да излезе сериозно гръбначно изкривяване.

Снощи Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратура за задържането под стража на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения във Варна. Четирима от тях бяха освободени незабавно, а двамата братя сирийци остават под домашен арест.

В банкова касета на единия от братята са намерена валута за 1,4 млн. лева., а в другия брат - за 270 000 лева, уточни Спиридонов. Той разкри, че паролата на схемата е била "Много поздрави от У" и допълни, че това вероятно има връзка с името на единият от братята - Уафик Шахуд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай