Съдът ще гледа мерките на заловените от ДАИ-Перник

Специализираната прокуратура им повдигна обвинения на 4 април

Съдът ще гледа мерките на заловените от ДАИ-Перник | StandartNews.com

Очаква се в Специализирания наказателен съд да бъде внесен иск за налагане на мярка „задържане под стража“ на седемте лица, обвинени за участие в престъпни схеми за подкупи в „Автомобилна администрация“-Перник.

Специализираната прокуратура им повдигна обвинения на 4 април. При акцията, която започна на 3 април, са иззети около 60 хил. лв. в различни валути. В престъпната група участват началникът, зам.-началникът и редови служители на ДАИ-Перник, както и лекар в частна клиника, който е извършвал психопрегледи, необходими за издаване на свидетелство за управление на МПС.

Ръководител на групата е зам.-началникът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“-Перник. Престъпната група е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирани водачи на техни превозни средства. За целта са изисквани от 100 до 500 лв. месечна такса за един автомобил. Таксата е събирана, както и от български, така и от чуждестранни фирми.

Ръководителят на групата е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група. Друг участник в схемата е бил психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на Свидетелство за управление на МПС.

Останалите членове на престъпната група са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушения и са получавали в замяна възнаграждения. Престъпната група е била с висока степен на конспиративност. Управителите на транспортните фирми са давали парите чрез ръкостискане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай