Вторник,

Съдът ще гледа мерките на заловените от ДАИ-Перник

От: Редактори -
167
Съдът ще гледа мерките на заловените от ДАИ-Перник
A
A
A

Очаква се в Специализирания наказателен съд да бъде внесен иск за налагане на мярка „задържане под стража“ на седемте лица, обвинени за участие в престъпни схеми за подкупи в „Автомобилна администрация“-Перник.

Специализираната прокуратура им повдигна обвинения на 4 април. При акцията, която започна на 3 април, са иззети около 60 хил. лв. в различни валути. В престъпната група участват началникът, зам.-началникът и редови служители на ДАИ-Перник, както и лекар в частна клиника, който е извършвал психопрегледи, необходими за издаване на свидетелство за управление на МПС.

Ръководител на групата е зам.-началникът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“-Перник. Престъпната група е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирани водачи на техни превозни средства. За целта са изисквани от 100 до 500 лв. месечна такса за един автомобил. Таксата е събирана, както и от български, така и от чуждестранни фирми.

Ръководителят на групата е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група. Друг участник в схемата е бил психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на Свидетелство за управление на МПС.

Останалите членове на престъпната група са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушения и са получавали в замяна възнаграждения. Престъпната група е била с висока степен на конспиративност. Управителите на транспортните фирми са давали парите чрез ръкостискане.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички