След ромския погром в Самоков, какво свършиха МВР и прокуратурата?

Двама мъже са задържани за хулигански действия в Центъра за спешна помощ

След ромския погром в Самоков, какво свършиха МВР и прокуратурата? | StandartNews.com

Двама мъже са задържани за хулигански действия в Центъра за спешна помощ в Самоков, засилено остава полицейското присъствие, обстановката в града е спокойна, съобщават от МВР.

Снощи петима мъже нахлуха в Спешното отделение и нападнаха дежурните лекари, след като докаран в тежко състояние 53-годишен мъж е починал. Роднини и близки на починалия са нахлули в отделението, нанесли са удари на дежурния лекар и са посегнали на други хора от персонала. През цялата нощ районът около болницата в Самоков е бил охраняван от екипи на МВР.

В съобщението на вътрешното ведомство от по-рано днес се казва, че към 19.20 часа снощи в РУ-Самоков постъпил сигнал от фелдшер във Филиала за спешна медицинска помощ в града, че са били нападнати от група хора. Незабавно на място са изпратени полицейски екипи.

По първоначални данни е установено, че около 17.30 часа мъж е бил доведен от неговите близки в тежко здравословно състояние. Въпреки усилията на медицинския екип пациентът е починал. Вследствие на това пред спешния кабинет се събрала тълпа, която разбила вратата. При опита за саморазправа докторът бил ударен неколкократно, а апаратурата -  разхвърляна. Медицинските специалисти се затворили в стая за отдих, последвали нови опити за взломяване на врати.

С оглед своевременното овладяване на ситуацията и недопускане ескалиране на напрежението са мобилизирани всички сили на РУ-Самоков, придадени са и допълнителни екипи от жандармерията и съседни районни управления.

Първоначално са задържани петима участници в инцидента, като впоследствие в ареста са оставени двама родственици на починалия мъж, на 30 и 32 години. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство.

Събраните доказателства са докладвани своевременно в прокуратурата, като в рамките на днешния ден се очаква на двамата мъже да бъдат повдигнати обвинения.

Районна прокуратура-Самоков е уведомена за образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на медицински специалист, съобщават от държавното обвинение.

Техни представители са извършили оглед на местопроизшествието. Проведени са разпити на свидетели - медицински екип, лица, присъстващи по време на инцидента, полицейски служители. Предстои извършване на разпознавания.

Очакват се медицински документи за пострадалото лице, изготвени от специалисти във Военномедицинска академия.

Дежурният прокурор в Районна прокуратура-Самоков анализира материалите по делото, с оглед преценка за правната квалификация на деянието и привличането на извършителите му в качеството на обвиняеми. За срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани 2 лица.

Окръжна прокуратура-София пък изяснява причината за смъртта на пациента, станала повод за нападение над лекаря от Спешния център в Самоков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай