Прокуратурата погна 79-годишен преподавател за измама с диплома

Прокуратурата погна 79-годишен преподавател за измама с диплома | StandartNews.com

Велико Търново. Бивш университетски преподавател е обвиняем по досъдебно производство за документно престъпление, съобщават от МВР-Велико Търново.

През миналата година в Областната дирекция е образувано досъдебно производство за документно престъпление. Установено е, че в края на 2011 г. П. И. на 79 години от Стара Загора подал пред служител на ВТУ собственоръчно попълнена и подписана молба за записване за следдипломно обучение в магистърска програма от името на 30-годишен гражданин на Пловдив.

Към подадената молба П. И. е приложил диплома за висше образование, издадена от Икономически университет - Варна на името на същото лице. В хода на разследването е установено е, че горепосочената диплома за висше образование не е издавана от варненския ВУЗ, а 30-годишният мъж не е бил студент в университета.

П. И. е привлечен в процесуалното качество на обвиняем за съзнателно ползване на неистински официален документ.

Втори опит за измама с фалшива диплома са установили от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР В. Търново. На 04.04.2013г. криминално проявеният И.Х. на 37 години от Елена подава заявление за първоначално издаване на СУМПС като представя диплома за завършено средно образование, издадена от гимназия в Омуртаг.
Оказва се, че представеният официален документ е неистински, като му е придаден вид, че е издаден от директора на училището.

И. Х. е осъждан за кражба. Привлечен е като обвиняем по образуваното в ОДМВР В. Търново досъдебно производство за използване на неистински документ. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение "Подписка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай