Отровител на Гебрев се крие като дипломат в Женева

За издирване е обявен Георги Горшков, но истинското му име е Егор Гордиенко

Отровител на Гебрев се крие като дипломат в Женева | StandartNews.com

Единият от тримата предполагаеми служители на руското военно разузнаване (ГРУ), които България обвинява в опит за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, е действащ дипломат - сътрудник на руското представителство към Световната търговска организация в Женева, съобщи радио "Свобода", цитирано от БНР. Това се посочва в публикувано днес съвместно разследване на сайтовете "Белингкет", швейцарския "Tamedia" и "Инсайдър".

В разследването се казва, че неотдавна за издирване е обявен Георги Горшков, но истинското му име е Егор Гордиенко. Твърди се, че той имал ранг трети секретар и освен в опита за отравяне на Гебрев е участвал и в други операции на ГРУ в чужбина, включително сътрудничил на заподозрените за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Англия, пише dir.bg.

"Белингкет" пише, че Егор Гордиенко е роден през 1979 г. в Болград - край Одеса, където неговият баща, който бил военен, е бил разпределен.

Пътувал и работил под прикритие в периода 2008-2015 г. под фалшивото име Георги Александрович Горшков, р. 1977 г. А според журналистическото разследване реалното му име, с което е акредитиран към СТО в Женева, е Егор Александрович Гордиенко, р. 1979 г.

От руската мисия в Женева заявиха, че нямат никаква информация за Гордиенко.

Софийската градска прокуратура обвини задочно миналата седмица трима руски граждани за опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и на директора на "Производствена дейност" в ЕМКО Валентин Тахчиев.

След "операцията срещу Гебрев" през 2015 г. личността "Горшков" изглежда спира съществуването си. Но Гордиенко продължава работата си за ГРУ.

През 2016 г. той пътува от Москва до Новосибирск, Краснодар и Крим, но първото му международно пътуване в този период е през 2017 г., твърди "Белингкет".

На 27 януари 2017 г. той лети с дипломатически паспорт от руската столица до Женева. Според списък от 2018 г., с който разполага сайтът, с всички чуждестранни дипломати в Швейцария Егор Гордиенко е акредитиран като трети секретар в руската мисия в Световната търговска организация. Но името му не е включено в нито един архивен документ на руското министерство на външните работи.

Няколко чужди дипломати, базирани в Женева, заявили пред изданието, че нямат спомени да са го виждали. Но неидентифициран дипломат заявил пред блога "Найтингейл", че го е разпознал на фотографията с име "Горшков".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай