Обвинения на шестима за кошмара край Своге

Софийската окръжна прокуратура започна предявяване на обвинения

Обвинения на шестима за кошмара край Своге | StandartNews.com

Софийската окръжна прокуратура започна предявяване на обвинения за тежката катастрофа с автобус край Своге.

По делото като обвиняеми са привлечени шофьорът на автобуса, който е нарушил правилата за движение по пътищата и при условията на независимо съпричиняване с Б. И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П. е причинил телесни повреди на 10 души и смъртта на други 20. Случаят е окачествен като особено тежък.

Б. И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П. са обвинени за това, че през 2014 г. на път II-16 "Мездра - Елисейна - Своге", в качеството си съответно на ръководител екип и изпълнителен директор на фирмата изпълнител, началник на Асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и директор на дирекция в Агенция "Пътна инфраструктура", са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 "Своге - Нови Искър", Участък 3.

От събраните доказателства по делото е установена и техническа причина за възникване на катастрофата - значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта заради лошото му качество.

Водачът на автобуса беше привлечен като обвиняем още на 26 август 2018 г. за това, че при шофиране с посока на движение Своге-София е нарушил правилата за движение, като е шофирал с по-висока от разрешената скорост и по непредпазливост е причинил телесна повреда и смъртта на повече от едно лице.

Само ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние въпреки ремонта за 23 млн.евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай