Обират нашенци докато спят на почивка в Гърция

Това лято има бум на нападенията, до момента са извършени над 20 набези

Обират нашенци докато спят на почивка в Гърция | StandartNews.com

Изплъзваща се от властите банда крадци тараши къщи и апартаменти, докато българските им собственици или гости спят в тях в гръцкото курортно село Паралия Офринио, област Кавала, съобщи „Монитор“ като цитира пострадали нашенци.

Това лято има бум на нападенията, до момента са извършени над 20 набези и нито една от кражбите не е разкрита от полицията, твърдят още препатили хора.

Някои от пострадалите са предоставили на органите на реда записи от камерите за видеонаблюдение в домовете им. На тях се вижда, че крадците са млади хора, един от които доста дребен. Предполага се, че именно той се промъква през оставени отворени тесни прозорчета. Крадците атакуват както къщи, така и апартаменти.

Обикновено го правят между 2 и 4 часа през нощта докато собствениците или гостите на дома спят. Избират къщи, пред които са спрели луксозни коли, най-вече в близкото до Паралия Офринио село Караяни. Там има доста баровски къщи, част от които са собственост на българи.

Оказва се, че за апашите не е проблем да преодолеят оградите на имотите и СОТ-а. Проникването в къщите правят през комарниците, отворени тесни прозорци или балконски врати. Докато собствениците спят, те отмъкнат чанти и портфейли, вземат парите в тях и след това ги изхвърлят недалеч от мястото. Действат изключително ловко и тихо. Едно от пострадалите семейства разбрало за кражбата едва след като съпругът се събудил от ухапване от комари

Направил забележка на жена си, че не е затворила комарника. Тя го опровергала. Светнали лампата и видели, че в стаята е леко разхвърляно и че липсват чантите им. Друга нашенска фамилия пък пострадала докато спи в апартамента си в жилищен блок. В един от случаите собствениците усетили неканените гости и ги погнали, но те успели да избягат. Крадците не говорели на български език, твърдят потърпевшите.

От полицията им казали, че предполагат, че в района действа албанска група крадци и ги успокоили, че целят да задигнат пари и бижута, а не да ги бият. Гръцките ченгета дори казали, че от видеозаписи ставало ясно, че един от бандитите остава последен, в случай, че собствениците се събудят - да гонят него, докато другите крадци успеят да избягат с плячката. При среднощните тараши са откраднати от няколко десетки до няколко хиляди евро.

В Паралия Офринио няма полицейски участък, твърдят нашенци. Най-близкото полицейско управление се намира в село Орфани, което е на 5 км. Говори се, че през летния сезон има командировани полицаи в района, но изключително рядко можело да се забележи полицейска кола да патрулира по крайбрежната улица на Паралия Офринио и то само през деня. Селището е най-близкият до София гръцки курорт. Намира се на 3 км от мястото, където река Струма се влива в Егейско море, област Кавала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай