Нова измама! Източиха онлайн 100 бона от сметката на мъж

Схемата е изключително добре изпипана

Нова измама! Източиха онлайн 100 бона от сметката на мъж | StandartNews.com

Пловдивчанин се прости с 100 000 лв. след измама, научи ексклузивно "Марица". Случаят е от преди няколко дни. След бързите и професионални действия на полицията в града под тепетата са задържани общо шест души, издирват се и други замесени в измамата схема. Арестуваните са със 72-часова мярка на задържане с решение на наблюдаващ прокурор.

Изяснява се точно по какъв начин измамниците са успели да разбият паролата на онлайн банкирането на жертвата. Факт е обаче, че от сметката на мъжа липсват 100 бона. По време на разследването е станало ясно, че с откраднатите пари се оперира в София. Те са превеждани по няколко сметки, след което физически изтегляни в столицата.

Схемата е изключително добре изпипана и то така, че трудно да се стигне до главното действащо лице. Разкриват се сметки на "мулета", чиято работа е после да теглят парите и да ги предават по веригата, като разбира се за това си усилие да получили възнаграждение. След като източените средства се разхвърлят по банкови сметки, след това се разпределят в други на още по-малки части, което затруднява проследяването им. При схемата има строга йерархия и всеки изпълнява точно конкретна задача, и то без да познава останалите и техния принос. 

Разследването е в активна фаза. Освен механизма на проникване в платформата за онлайн банкиране на жертвата, се изяснява и пълната измамна схема. Не е изключено да има още задържани, както и те да са отговорни за други подобни мащабни удари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай