Наш Брендо се подвизавал в Грузия

Дегизирал се с брада и ходел с шапки

Наш Брендо се подвизавал в Грузия | StandartNews.com

Съдебните власти у нас и Интерпол го издирват под дърво и камък 

Издирваният вече няколко години от Интерпол  бандит Евелин Банев - Брендо, живеел в Грузия в село близо до пристанищния град Поти на Черно море, където се подвизавал под името Темури, дегизирал се с брада и непременно ходел с шапки. На всяко тримесечие пътувал с фалшив паспорт с ферибота до Варна, откъдето необезпокояван минавал рехавия граничен контрол на морската гара, а оттам се придвижвал към родния Бургас, където живее част от фамилията му. Стигал и до София, където  под охрана живеят съпругата му Моника Добринова и дъщеря му Лара. Сега те го чакали за 55-я му рожден ден отново в столицата. Кокаиновият бос празнува на 8 октомври, но вероятно щял да отплава за родината чак 10 дни по-късно по разписание на ферибота. Миналата година се заговори, че Брендо, когото съдебните власти у нас издирват под дърво и камък, за да го върнат в затвора, е бил на почивка с цялата си фамилия край Сочи за Олимпиадата. Вероятно тогава той е избрал и Грузия за следващ свой дом, а спекулациите, че се намира на Азорските острови или се укрива в Албания, Черна горе и Италия, се оказват пълни фантасмагории.

Кокаиновият крал бе осъден окончателно на 6 г. затвор от Върховния касационен съд (ВКС) за участие в престъпна група за пране на пари през 2018 г. У нас делото му продължи 12 г. Разследването започна през 2006 г. 4 години по-късно то влезе в съда.

Според апелативния съд Банев заедно с брат му и убития му през 2005 г. баджанак Констатин Дишлиев действали като група за пране на пари от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г. Дейността им се простирала в България, САЩ, Британските Вирджински острови, Ирландия, Австрия и Швейцария. Те са превеждали суми от по няколко хиляди до милиона евро в различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън".

В началото на 2017 г. Брендо  получи задочно окончателна присъда в Румъния от 10 г. и половина затвор за внасяне на кокаин. Властите в Букурещ поискаха веднъж екстрадиция на Брендо. През 2014 г. обаче апелативният съд в София отказа, тъй като от Румъния не изпратиха надлежни документи за какво точно искат предаването на Брендо. Друг мотив, с който съдът отхвърли искането, бе, че срещу него се води дело у нас, което е с приоритет.

През юли 2013 г. Брендо получи 20 г. затвор на първа инстанция от съда в Милано по т. нар. афера "Кокаинови крале". Присъдата бе потвърдена от апелативния съд в Милано година по-късно. Чрез aдвокатите си Брендо обжалва пред касационния съд в Рим. След нов тур между съдебните инстанции през септември м.г. върховният съд на Италия потвърди 20 г. затвор за Кокаиновия крал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай