МВР призна пропуски след убийството в Цалапица, хвърчат глави

Нов директор вчера оглави районното полицейско управление в Стамболийски

МВР призна пропуски след убийството в Цалапица, хвърчат глави | StandartNews.com

Източник: БТА

Съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания има при реакцията на полицията след убийството в Цалапица. Това показа проверката, разпоредена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на 2 август, чийто резултати бяха представени днес.

Тези пропуски са довели до напускането на страната на установения като извършител. Същевременно комисията не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо двама братя, съпричастни към престъплението.

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в РУ-Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР-Пловдив в тази дейност.

Нов директор вчера оглави районното полицейско управление в Стамболийски. Това е главен инспектор Венелин Костов, който до момента ръководеше Трето РПУ в Пловдив.

До ротацията се стигна след като жители на Цалапица протестираха с дни след убийството на 24-годишния Димитър Малинов в края на юли. Тогава хората обвиниха полицията в Стамболийски и досегашният директор Ангел Керпиев, че са допуснали заподозреният за убийството да напусне страната.

Във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства:

  • Срещу бившия директор на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов, приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" за тежко нарушение на служебната дисциплина.
  • Срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ-Стамболийски, приключило с издаването на заповед за дисциплинарно наказание "уволнение" за "деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижа на службата".
  • Срещу инспектор Дамян Капов, група "Криминална полиция" към РУ-Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" за "деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата". Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай