Малчугани стават жертва на детската порнография

Малчугани стават жертва на детската порнография | StandartNews.com

Амстердам. 37 404 сигнала за детска порнография в интернет са регистрирани и свалени от партньорските горещи линии на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE за 2012 г. През 2011 г. тези сигнали за били 29 908.
Увеличава се процентът на жертвите в предпубертетна възраст от 71% през 2011 г. на 76% през 2012 г. Още по-тревожно е процентното увеличение на жертвите в бебешка и ранна детска възраст - от 6 на 9 на сто. Намалява единствено процентът на непълнолетните жертви в тийнейджърска възраст - от 23% през 2011 г. на 15% през 2012 г.

INHOPE е мрежа от горещи линии за откриване и докладване на детска порнография в интернет. Състои се от 43 линии в 37 държави  - 26 членки на ЕС (без Швеция), Босна и Херцеговина, Исландия, Турция, САЩ, Канада, Русия, Колумбия, Австралия, Япония, Тайван и Република Южна Африка. Статистиката се събира чрез система за управление на сигналите в специална база данни. По този начин организацията предоставя точна картина на глобалното разпространение на порнографско съдържание с участието на деца. 

INHOPE си партнира със службите за сигурност по държави и с множество интернет компании, с чието съдействие престъпното съдържание се открива и премахва много по-бързо. Ако през 2010 г. е отнемало дни и дори седмици да се реагира по някой сигнал, то през 2012 г. мерки срещу педофилските материали са взимани за броени часове след откриването им.

Българската гореща линия член на INHOPE, поддържана от Фондация „Приложни изследвания и комуникации", обработи 914 сигнала през 2012 г. и подаде 14 от тях на партньорските горещи линии, а 12 - на българските компетентни органи. Дейността на INHOPE се финансира частично от Европейската комисия по Програма „Безопасен интернет". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай