КПКОНПИ даде Кацаров на Гешев! Защо

Има сигнали за корупционни практики при тестовете

КПКОНПИ даде Кацаров на Гешев! Защо | StandartNews.com

КПКОНПИ откри данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители за доставка на антигенни тестове за учениците, направен от Министерството на здравеопазването по времето, когато министър бе Стойчо Кацаров, и даде материалите на прокуроратурата.

Ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия провери четирите процедури за бързи тестове за COVID-19 за по-малко от месец и днес съобщи заключенията си в прессъобщение.

Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители.

Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри на здравеопазването, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на МЗ, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите, информират от комисията.

"Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", се казва в прессъобщението.

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай