"Килърите 3" дебнели Жоро Илиев 17 месеца

Главният взел на прицел Кьоравия, пернишкият бандит минал към СИК

"Килърите 3" дебнели Жоро Илиев 17 месеца | StandartNews.com

София. Прибраните в ареста от бандата на "Килърите 3" вече са 9. По непотвърдена информация последният закопчан е Георги Георгиев-Гуго. Разследващите смятат, че те са съпричастни за над 9 извършени убийства през последните 10 години. Очаква се днес за убийството на Ханс прокуратурата да обвини сочения за лидер на групата Васил Станков-Бай Васо и собственика на пернишката дискотека "Че Гевара" Милчо Боянов-Чироза.

Цели 17 месеца "Килърите 3" чакали сгоден момент, за да ликвидират Главния на ВИС Георги Илиев. "Ще им покажем, че Перник е по-голям от всякакви силови групировки. Продаваме най-добрата дрога, не ни е страх от никого". Така Райко Кръвта надъхвал бандата от "Килърите 3", докато обсъждали как да ликвидират Георги Илиев в началото на март 2004 г. Той никога не си признал пред подчинените откъде е насъбрал толкова злоба срещу лидера на ВИС. От близкото обкръжение на Георги Илиев обаче разказват за среща през февруари 2004 г., когато Главния на ВИС извикал в офиса си Райко Кръвта. Заплашил го, че ще го ликвидира заради убийството на Васил Горчев-Кьоравия в Благоевград на 20 януари същата година. Горчев е лидерът на Югозападна България. Много от приближените на Кьоравия започнали да работят със сикаджиите и хората на Евелин Банев-Брендо. Вместо да се занимават с хероин, се впуснали в каналите за трафик на кокаин. Затова разстрелът с леден куршума на главния площад на Благоевград на Кьоравия бил приписван с лекота на ВИС, които едва ли не търсели отмъщение за предателството. Вътрешно разследване на висаджиите обаче показало, че това е работа на Райко Кръвта и на вечно непокорните перничани, които не се съобразявали нито с ВИС, нито със СИК.

По това време Райко Кръвта набира сила, бандата му се слави, че разпространява най-качествената дрога, а върволици от софийски клиенти отиват в Перник, за да си купят хероин и кокаин с отлично качество. Завладяването на нови територии обаче минавало през ликвидирането на старите авторитети. Затова Райко не се поколебал да убие уважаван тартор като Васил-Кьоравия. Георги Илиев решил да потърси сметка на Райко и да се застрахова, че перничанчето няма да си позволява волности и ще спазва йерархията.

Срещата с Главния на ВИС озлобила до крайност Райко Кръвта. "Или той, или аз", заявил Райко Алексиев-Кръвта на бандата си. Малко от подчинените му си представяли, че могат да скочат срещу считания за всемогъщ бос на ВИС, макар по това време групировката да е в немилост за сметка на конкурентите от СИК. Райко обаче не забравял и планирал как да отстрани Илиев. Истинското планиране започнало през май 2005 г. Цяло лято хората на Райко буквално следили как е охраняван Георги Илиев - по време на пътуване, докато се качва на яхтата си. Накрая избрали храстите в алеята пред хотел "Хризантема", откъдето имало добра видимост към любимото заведение на Георги Илиев "Буда бар" в Слънчев бряг. На 25 август, веднага след мача между "Локомотив" Пловдив и ОФК "Београд", поръчката е изпълнена. Почеркът е същият като при убийството на Кьоравия - по боса на ВИС е стреляно с флоберов куршум 22 калибър с оптика и дебалансиран куршум.

"Има данни, че "Килърите 3" са съпричастни към убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев", съобщи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това показват оперативните данни на МВР, които обаче все още не са подкрепени с конкретни доказателства. "Това са само данни и на този етап не мога да се ангажирам с наличие на доказателства. Работим по всички версии и когато имаме конкретни резултати, ще уведомим", допълни Лазаров.

Райко Кръвта успява да се порадва на отмъщението по-малко от 2 месеца. 48 дни след убийството на Георги Илиев, на 12 октомври, идва ред и на Райко Кръвта. Убийството е типично по мафиотски - той е надупчен с изстрели от автомат "Калашников", докато излиза от бар "Емералд" в центъра на Перник.

МВР започва пълна ревизия на всички знакови убийства, станали в страната от 2001 година досега, съобщи БГНЕС. "В момента се връщаме назад по абсолютно всички случаи, за които имаме данни, нови свидетелски показания и т.н. Проверяваме ги активно и не правим разлика между знакови убийства, поръчкови убийства или битови", обяви пред БНР Лазаров. Експерти обаче са скептични, че на пернишката банда от килъри ще бъдат приписани голяма част от тях.

МВР бе на крачка от убийците на Кюлев

Трима от групата на Килърите бяха посочени от МВР като съпричастни към убийството на банкера Емил Кюлев. От полицията обаче разполагаха единствено с оперативни данни срещу Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов-Туцо и Васил Костов-Кеца. Тримата бяха обвинени официално единствено за покушението над бизнесмена Юри Галев край Самоков през юни 2010 г. Срещу тях има разследване и за убийствата на бившите членове на групата Владимир Филев и Георги Георгиев. Новите обвинения срещу тримата дойдоха само ден след като бяха осъдени до живот от Шуменския окръжен съд за други три убийства - на бизнесмена Румен Рачев, адвокат Петър Лупов и на Борислав Георгиев.

Сиси пее от килията

Серийният убиец Станислав Ангелов-Сиси е основният свидетел на прокуратурата срещу пернишката банда. 30-годишният мъж е осъждан за 4 убийства, но го подозират за поне още няколко. Известно е, че е бил част от бандата на покойния Васил Арарски - Райко Кръвта, чиято основна дейност е наркоразпространение и лихварство. Самият Сиси е бил пряк отговорник за събирането на дългове. В момента лежи в затвора за убийствата на съученичката си Биляна, на бармана Цветлин Карпузов, на полицейския син Кирил Христов-Багера и на Николай Христов-Хайо. Преди това има наказания за хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, принуда и рекет. Познатите на килъра си обясняват злобата и агресията му с проблеми в детските години, когато нямал приятели, подигравали му се, а прякорът му бил Гъсеницата Никой не предполагал, че кроткият наглед младеж ще се превърне в сериен убиец.

Топ 20 на разстрелите от 2001 г. досега

Поли Пантев - бизнесмен, СИК
Леонид Фотев-Джуджето - наркобос, ВИС
Димитър Димитров-Маймуняка - ВИС
Антон Милтенов-Клюна - наркобос
Христомира Атанасова - аптекарка
Илия Павлов - президент "Мултигруп"
Филип Найденов-Фатик
Евгени Стефанов-Женята - дясна ръка на Поли Пантев
Румен Маринов-Нарциса - дясна ръка на Васил Илиев, кум на Георги Илиев
Методи Методиев-Илиянския - смятан за втория човек във ВИС
Константин Димитров Самоковеца - търговец на картофи, контрабандист номер 1
Стоил Славов - съосновател на СИК
Димитър Христов-Малкия Митко, доверен човек на Златко Баретата
Петър Илиев-Пешо Кучето - един от 5-имата довереници на Самоковеца
Иван Тодоров-Доктора, контрабандист на цигари
Милчо Бонев-Бай Миле, съосновател на СИК
Дмитрий Минев-Димата-Руснака, СИК
Димитър Тодоров-Митко Бретона - създател на ВИС
Георги Илиев, лидер на ВИС
Емил Кюлев, банкер

Още търсят останките на Кръстето и Врачанеца

ДНК потвърди, че костите край Габров дол са на Теодор Неофитов-Ханс

Криминалисти продължават да копаят за останките на двама конкуренти в бизнеса с дрога в Пернишко - Кръстьо Кръстев-Кръстето и Бойко Славчев-Врачанеца. "Засега се търси на голям периметър от една местност, така както е показано от свидетелите на прокуратурата", заявиха от държавното обвинение.

Оперативната информация, вследствие на която е изровен единственият досега труп край брезнишкото село Габров дол, се е потвърдила. Според данните от ДНК изследването извадените тленни останки са на убития от "Килърите 3" Теодор Неофитов-Ханс. Той е наказан за това, че не е застрелял Николай Христов-Хайо. В последния момент Ханс се уплашил и спусъкът натиснал Николай Николов-Шатката. Според предварителния план килър трябвало да бъде Ханс. За да има алиби за убийството, в деня на разстрела - 18 февруари 2008 г., по документи той е в Сърбия. Три дни след издънката Ханс изчезва безследно.

В онзи момент бандата е изправена пред силно предизвикателство, заради което редиците трябва да се стегнат. Само седмица преди разстрела на Хайо, на 11 февруари, атентат застига бащата на вече мъртвия Райко Кръвта Васил Станков-Бай Васо. Четирима с ауди настигат мерцедеса на възрастния човек и го обсипват с куршуми. "Дойде и твоят ред", крещят нападателите. 64-годишният Бай Васо взима заредения си пистолет от дясната седалка и отвръща на стрелбата. По-късно Станков свидетелства, че е нападнат от един от дилърите на Таки - Асен Китанов-Психото, който получава присъда от 13 години за опита за убийство.

Убийството в Слънчев бряг преобърна групировките

Показният разстрел на босd на ВИС 2 Георги Илиев на 25 август 2005 година преобърна големите престъпни структури и на практика бе краят на групировките у нас, твърдят анализатори. Братът на Васил Илиев бе убит в Слънчев бряг с един куршум в сърцето около 23,30 часа пред "Буда бар", собственост на "ВАИ Холдинг". Илиев бе отишъл да отпразнува победата в мач на управлявания от него тогава футболен клуб "Локомотив Пловдив". Висаджията е прострелян с един куршум в сърцето, докато говори по телефона пред заведението. Тогава от МВР направиха връзка между убийството на Илиев и случилото се малко преди това покушение над Антон Милтенов-Клюна. Основната версия бе преразпределение на наркотеритории.

Шатката лежи 20 години заради Хайо

Обучил щерка си да се изплъзва от преследвачи, сменяла 5 трамвая

На 13 април 2012 година Върховният касационен съд окончателно потвърди 20-годишната присъда на 45-годишния перничанин Николай Николов-Шатката. Той бе признат за виновен за показния разстрел на пернишкия наркобос Николай Христов-Хайо на 18 февруари 2008 г. Още тогава бе изяснено, че Шатката е част от престъпната структура на ликвидирания през 2005 г. Васил Арарски-Райко Кръвта. Хайо бе нарочен за поръчител на убийството на Кръвта, а Шатката е извършил отмъщението впоследствие. Като негов ортак на 18 години затвор бе осъден и серийният убиец Станислав Ангелов-Сиси, който му е помагал при разстрела на Хайо пред хотел "Струма" в Перник. Шатката стана известен с това, че в продължение на шест години успя да се укрие от съдебната власт заради ефективна присъда за палеж и грабежи.

Заловен е едва през 2008 г. в дома си на улица "Кукуш" в София, където живеел заедно с жена си и дъщеря си. Докато го дебнели, столичните криминалисти били изумени, че даже момичето било обучено от баща си да се пази и прибирайки се от училище, като изпечен конспиратор сменяло по пет трамвая, таксита и ходело пеш, за да обърка преследвачите си. Освен това семейството постоянно сменяло квартирите си, а самият Шатката бил изключително предпазлив в срещите си с авери, на които дори ходел с колело и обикновено ги правел на открити места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай