Къде са собствениците на Nexo? Говори зам.шефът на следствието

Политиците може да си коментират, каквото си искат, каза Ясен Тодоров

Къде са собствениците на Nexo? Говори зам.шефът на следствието | StandartNews.com

Въпросът е колко законни са нещата на фирмите от групата Nexo. Не мога да дам повече информация от дадената на брифинга. Това заяви в ефира на БНТ зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

"Преди повече от година, първо в Ню Йорк, прокуратурата започна разследване срещу Nexo за незаконни финансови операции и измама на инвеститори. Такава информация постъпи и при нас“, разказа той.

По думите му много български експерти преминават обучение в чужбина, за да могат да разкриват именно такива престъпления.

„Именно такива са хората в отдел „Киберпрестъпност“. Тази операция е внимателно подготвена и реализирана добре, радвам се, че не изтече никаква предварителна информация. Не мога да ви кажа от колко време се планира всичко“, каза Тодоров.

„След като има образувано досъдебно производство и се води разследване, има привлечени обвиняеми, значи че към момента разполагаме с данни за извършени престъпления“, каза той.

„Едно престъпление може да е първично – да е извършено другаде, а последствията от него да са съвсем други и да касае и други страни. Престъпността е доста интернационална“, заяви Тодоров.

По думите му е нормално Nexo да се защитава, те имат това право.

„Политиците може да си коментират, каквото си искат“, каза той по повод на изказванията на Асен Василев по темата.

„Вчера чух, че Христо Иванов мисли, че тази акция цели провалянето на третия мандат. Това не звучи сериозно. Това какво значи? Прокуратурата да не работи в последните години, защото или сме в предизборна ситуация, или се връчват мандати, или се правят опити за съставяне на правителство“, каза той.

Тодоров не издаде дали прокуратурата знае къде са собствениците на Nexo. „Можем да ги търсим по целия свят“, каза той и добави, че разследването вече е стигнало до България, след като вече другаде биват разследвани тези хора.

По думите му е възможно Антони Тренчев да е в Дубай. „Не потвърждавам, но го допускам“, каза той.

Тодоров бе запитан дали служители на Nexo са дарители на политическа партия в България.

„Това не е обект на нашето разследване, но се замислих по този въпрос. Няма нищо лошо, ако млади хора харесват дадена партия, да дадат дарение на нея. Ако имаш 200 000 лв. доход, защо да не дадеш пари, но ако изкарваш по 50 000 лв. и дадеш 1/3 на партия, вече е странно“, каза той.

„Ако тези дарения хипотетично са правени в кратък период от време, или почти едновременно, може да се мисли в посока дали това не е едно общо дарение, разбито под 5 части, за да е под прага и да не се води разследване за пране на пари. Това е хипотеза, ние не споменаваме политици. Ако някой народен представител има съпричастност към това разследване, ще бъде разпитан, имунитетът му ще бъде свален и т.н.“, каза той.

„Определението „кал и каскет“ звучи несериозно. Това е разследване на главния ни прокурор и още 8 световни, американски прокурори. Звучи несериозно да бъде квалифицирана така, един истински политик не би казал такова нещо“, коментира Тодоров по повод на изказванията по темата на Настимир Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай