Какво се случи след смъртта на 18-годишното момче в Ботунец

Живущите в квартала на протест

Какво се случи след смъртта на 18-годишното момче в Ботунец | StandartNews.com

Роднините на 18-годишния младеж, прострелян от орган на реда и починал в болница, завеждат досъдебно дело. Това каза пред БНТ майката на момчето Мария Богданова.
Според нея в заключението на съдебните медици, което е прочела, пише, че изстрелът е бил в гръб и е засегнал белия дроб на сина ѝ.

Момчето беше простреляно по време на полицейско преследване по сигнал за грабеж. Днес прокуратурата повдигна още едно обвинение на другите две момчета, негови съучастници - за грабеж , извършен предната нощ.

Близките на 18-годишния Светослав, казват, че не знаят да е имал проблеми с полицията. Младежът живеел заедно с по-големия си брат в апартамента в Ботунец. Работил като продавач в столичен мол.

"Светльо не е контингент на полицията. Мога да го докажа с факти. Мога да изкарам досие. Не може да говорят постоянно, че сина ми е циганин. Моето дете е убито. По какъв начин, ще се докаже, но ще търся справедливост.
- Не се ли притеснихте, когато не се прибра?
- Потърсих го, но не ми вдигаше телефона. Аз ли трябва да съм виновна?", каза майката на убития младеж Мария Богданова.

Майката вече е наела адвокат, а жители на Ботунец отново я подкрепиха. За поредна вечер живеещите в квартала излязоха на протест, за да изразят недоволството си от действията на полицая, довели до смъртта на техния съсед.

Според източници от разследването, полицаят е използвал личното си оръжие, за да стреля, защото неговото изпаднало при преследването. Заради досъдебното производство и вътрешната проверка в МВР, не получихме официален коментар. Бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира, че има специални инструкции, според които полицаите имат право да носят само служебно оръжие по време на смяна.

"Носенето на лично оръжие по време на служба е забранено. Това е дисциплинарно нарушение, но то не променя по един или по друг начин правомерността на действията на полицейския служител", каза Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

Случаят обаче поставя въпроса за подготовката на полицаите.

"За съжаление в подготовката на полицейските служители липсва решаването на ситуационни задачи с оръжията - нещо, което е изключително важно, за да могат те да добият увереност, че правомерно решават една или друга задача, с която ще се сблъскват в своята служба", коментира още Милен Иванов.

Все още не е ясно дали полицаят ще бъде привлечен като обвиняем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай