Петък,

Как бирници подло притискат за признаване на дълг

От: Редактор -
165
Как бирници подло притискат за признаване на дълг
A
A
A

Фирми за събиране на дългове подвеждат длъжници да подписват споразумение за признаване на дълг, което ще им донесе финансови облекчения. Хората обаче не са предупреждавани, че с това подписване 10-годишната давност, която е в сила за парични вземания от физически лица, започва да тече отначало. От Асоциацията за защита на потребителите твърдят, че това е честа практика, съобщи БНТ.

"Това става по много подъл начин. Просто убеждават, че ако подпишете само днес и само сега, вашият дълг може да намалее. В много случаи потребителите плащат дълга си без да имат съдебно решение", заяви председателят на Асоциацията Пейо Майорски.

"С получаването на сигнала ще извършим проверка. Потребителите трябва да бъдат много внимателни, когато подписват такива документи. И друг важен съвет - ако нямат документи, а биват търсени от колекторска фирма, нека да изискват писмена кореспонденция, не само разговор по телефона.

От БНТ потърсили за позицията и Асоциацията на колекторските агенции в България. От там обаче отказали коментар, без да посочват каквито и да е мотиви за това.

Според експерти трябва да се изработи закон, който да изисква регистрация на всички компании, които събират дългове, като се води точен мониторинг на дейността им.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички