Вторник,

Иззеха старинни монети от частен дом в Джебел

От: Ирина Ангелова -
Иззеха старинни монети от частен дом в Джебел
A
A
A

Иззеха над 150 монети и металдетектор от частен дом в Джебел в резултат на партньорска работа на ОДМВ-Кърджали и ГДНП - сектор „Културно-исторически ценности“. Подробности от успешната операция по откриването и изземването на голямо количество археологически находки – монети, съобщиха на съвместна пресконференция директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков и административният ръководител на Окръжна прокуратура Желязко Стефанов.

По първоначални данни част от монетите са археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Експертиза ще отчете точният брой на обектите, които са старинни, с културно-историческа стойност. Старши комисар Илков оповести, че всички действия по случая са били под ръководството на Окръжна прокуратура и материалите са докладвани на наблюдаващия прокурор.

Окръжният прокурор Желязко Стефанов съобщи, че е образуваното досъдебно производство е по чл.278, ал.6 от Наказателния кодекс за държане на повече от три археологически обекта, за което предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лв., като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на обвиняемия.

Предстои да се разпитат свидетели по образуваното досъдебно производство и да се назначат експертизи – историко-археологическа на иззетите монети и техническа – на открития металдетектор. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдение на Окръжна прокуратура.

 


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички