Известен бизнесмен бил тартор на каналджиите, убили 18 мигранти

Прокуратурата иска каналджиите за постоянно в ареста

Известен бизнесмен бил тартор на каналджиите, убили 18 мигранти | StandartNews.com

Петимата каналджии от схемата "Локорско", при която загинаха 18 афганистанци, влязоха в съда.

Те мълчаливо преминаха пред чакащите репортери и не пожелаха да кажат нито дума, пише Флагман. 

Прокуратурата ги иска за постоянно в ареста.

Със сигурност може да се каже, че сред тези лица е тарторът на канала Виктор Кузмов, шофьорът Атанас Атанасов-Пижака от Каблешково и Християн Дунгаров. Последният, който според прокуратурата е съпричастен към групата е Валентин Христов, който бе арестуван в Гърция и тепърва ще се чака екстрадирането му към България.

В събота прокуратурата бе твърде обрана в информацията, която предостави пред медиите. Тази вечер се очакват подробности за точното участие на всеки един от задържаните, както и техните лични обяснения.

Виктор Кузмов (52 г), доведен с белезници в Софийски градски съд (СГС), е известен бургаски бизнесмен. 

„Целият град го познава, не само аз“, каза пред Флагман.бг вчера Валентин Христов.

Виктор Кузмов е бивш съсобственик на култовия бар „Кашмир“, който вече е ребрандиран и няма нищо общо с него.

Единствената снимка на Кузмов в социалните мрежи

По професия 52-годишният мъж, който е с постоянен адрес в Асеновград, но от години живее в Бургас, е интериорен дизайнер. И то много добър, казаха негови клиенти, които са го ангажирали с проектите си.

Определят го за авангарден дизайнер, който е сътворил някои от най-хитовите нощни заведение в региона. Негово дело са бившия „Буда бар“, споменатиятвече бар „Кашмир“, хотел „Сахара“ в Свиленград и редица клубове в Слънчев бряг.

Според източници на Флагман, излязъл от този бизнес преди три години и явно е решил да намери по-печелившо поприще.

В досието му не липсват предишни осъждания. Престъпната му кариера започнала още през далечната 1999 година с присъда за фалшиви документи, впоследствие бил осъждан за хулиганство, шофиране след употреба на алкохол и шофиране без свидетелство за МПС.

Повече от 10-ина години Кузмов бил чист пред закона.

До 11 юли 2021 година, когато за пръв път е спипан с 10 афганистанци на АМ „Тракия“, край Чирпан. Месец по-късно е хванат край Елин Пелин, отново с голяма група мигранти.

За двата случай получил по 5 месеца затвор, но тъй като у нас няма събиране на наказанията, имал едно общо – от 5 месеца. Той е един от малкото ефективно осъдени каналджии.

Излязъл на свобода в началото на 2022 година. Твърди се, че схемата с тайниците измислил докато е зад решетките. Чрез свой приятел намерил цеха в Каблешково, където били изработени укритията за мигрантите.

Престъпната дейност продължила повече от година и работела безупречно – до 17 февруари, когато от алчност двамата шофьори – Атанас Атанасов и Християн Дунгаров, натъпкаха в ковчезите 52 мигранти и 18 от тях загинаха.

Установено е, че Атанас Атанасов веднага след като разбрал за мъртвите бежанци позвънил на боса, а Кузмов час по-късно цъфнал в ОД на МВР в Бургас, за да обяви, че някой му откраднал камиона. Разбира се, номерът не минал, тъй като полицаите вече били стигнали до неговото име.

Подозира се, че Кузмов все пак е съдействал на разследването, за да се установят всички участници в престъпната схема.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай