Измамниците се раздвижиха. Внимавайте с имейлите

Пускат фалшиви съобщения от името на пощите и министерство

Измамниците се раздвижиха. Внимавайте с имейлите | StandartNews.com

Измамниците се раздвижиха. Фалшиви имейли валят от името на пощите и на здравното министрество

„Български пощи“ ЕАД информираха за фалшиви електронни съобщения, които се изпращат от пощенските служби със заявка, че получателят има „награда“ - мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие с лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса.

В други случаи в съобщението се уведомява, че клиентът има пратка и трябва да заплати определена сума за нейното получаване, като е необходимо да предостави данни от банкова карта.

„Български пощи“ ЕАД обръща внимание, че томболи и игри, които не са обявени на официалната страница на дружеството, не съществуват и че не изисква лични данни и банкови сметки, предаде БНР.

От фалшиви имейли изпищя днес и здравното министерство. Редица граждани и организации са получили на електронните си адреси имейл от името на здравното ведомство с подател [email protected]. Фалшивият имейл гласи: "Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр".

Здравното министерство уточнява, че съдържанието на въпросния имейл е невярно и не е обвързано с ведомството.

От МЗ посочват, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове и освен това е прикачен файл със съмнително съдържание, който препоръчват да не се отваря.

За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър.

Здравното ведомство остро осъди измамите и призовава гражданите да проверяват източниците на всяка информация, свързана с коронавируса.

За фалшивия имейл вече е уведомена Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай