Събота,

Излезе първа версия за вида на бомбата взривена срещу Гешев

От: Иван Ангелов, сн. БТА -
2914
Излезе първа версия за вида на бомбата взривена срещу Гешев
A
A
A

Избухналата до кортежа на главния прокурор Иван Гешев бомба вероятно е фабрично произведено устройство. Може да се направи ръчно, но не много хора умеят такива неща. Това разкри пред бТВ бившият заместник-ректор на академията на МВР доц. Милен Иванов.

„Ефективността на такива домашно произведени взривни вещества е много малка, тоест планирането и подготовката отнемат доста време. Освен ако извършителят не е професионалист или да е използвал готово военно устройство, но това ще кажат органите по разследването“, добави експертът.

По думите му кортежът е действал професионално в тази ситуация.

"Първата му работа, като попадне в подобен инцидент, е да напусне с голяма скорост мястото на атентата, независимо от състоянието на автомобила, от състоянието на хората, които са в него“, обясни Иванов.

Той добави, че бронираните коли могат да издържат на такъв взрив, като зависи от класа на бронировката.

„Но по принцип автомобилите, които се използват за превоз на охраняване лица, са предвидени да издържат такива взривни устройства. Трябва да е много специално направено взривното устройство, за да може да нанесе тежки поражения на автомобила“, каза още доц. Иванов.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com