Четвъртък,

Има ли нещо общо между убийствата на швейцареца и сестрите Белнейски

От: Стандарт, колаж Марица -
3912
Има ли нещо общо между убийствата на швейцареца и сестрите Белнейски
A
A
A

Оповестените до момента обстоятелства около убийството на швейцарския бизнесмен  говорят за предварително планирани действия. Няма как инцидентно да се извърши подобно деяние. При едно добро планиране на престъплението разследващите органи се затрудняват изключително много. Не изключвам ролята на съпругата като подбудител.

Това заяви криминалистът Иван Савов в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Съдът гледа мярката за неотклонение на задържания за убийството на швейцарския бизнесмен от Пернишко. Повдигнато е обвинение на 57-годишен мъж. Смята се, че в основата на престъплението са лични отношения, тъй като заподозреният и съпругата на швейцарския бизнесмен са имали интимни отношения.

Савов смята, че има неоспорими доказателства, че обвиненият мъж е извършителят на деянието. 

"Все още не е ясен конкретният мотив, тъй като той дава най-голяма информация за степента на виновност на извършителя и евентуалния подбудител. Освен че имаме промушване във врата и белия дроб, имаме и силно притискане на гръдния кош, което означа, че над този човек е упражнявано и друг тип насилие", поясни той. 

Според Савов начинът на извършване на престъплението - използването на шиш, оставя минимални следи.

"Хората изпитват все по-голямо чувство за безнаказаност, което ги кара да пристъпват към разчистване на лични сметки по този начин", категоричен бе той. 

Криминалистът коментира и убийството на сестрите Белнейски.

"При Белнейски има много допуснати грешки от разследващите. Те затварят вратичката да се открие истината", подчерта той. 

Савов представи и нов щрих от заплeтения случай, който е свързан със съдебния лекар, работил по убийството на двете сестри - д-р Стойчо Раданов.

Според криминалиста обстоятелствата около смъртта му са неизяснени - самоубийство на детска площадка. На база личното си познанство с лекаря, Савов твърди, че не може да допусне, че той би се самоубил по подобен начин.

"Лошото е, че когато се унищожат улики и веществени доказателства, мистерията се дозаплита и никой не може да убеди хората, че не се е случило нарочно", констатира той.

Савов е на мнение, че нехайното действие към първоначалните следствени действия е характерно за България през последните 20-15 години.

"Има много престъпления, чиито периметри са нарушавани по подобен начин. Такава е и катастрофата с двете момичета в столицата, където не стана ясно защо един военен прокурор се рови из останките на автомобила. 

Част от мистериите при такива престъпления идват от това, че поради некадърност и заобикаляне на правилата, важните обстоятелства се унищожават", обобщи криминалистът.

 


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com