Гл.комисар Николов: Замърсяването на Марица не е толкова голямо

Днес по обяд ще са излязат резултатите от изследванията на умрелите крави

Гл.комисар Николов: Замърсяването на Марица не е толкова голямо | StandartNews.com

Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 28 крави. Това заяви за БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
„Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той, както и обясни, че ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица“.
Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката  - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.
В ефира на програма "Хоризонт" Николов потвърди и че е една от версиите, по които се работи за инцидента, е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:

„Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка“.

„Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни“, добави той. 
Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници на БНР заводът е в ремонт и има вероятност замърсяването на водата да причинена от неспазена процедура.

„Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така ли иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там“, каза още в предаването ни "Нощен Хоризонт" главен комисар  Николай Николов, както и поясни, че през цялата нощ на мястото остават екипи за наблюдение.

„Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който от снощи е в Димитровград.

28 крави пили вода от Марица и умрели

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай