Ембака, убиецът на Чивиев, вече е на свобода

Завръща се в Сандански

Ембака, убиецът на Чивиев, вече е на свобода | StandartNews.com

Санданчанинът Емил Първанов-Ембака, който бе осъден за убийството на легионера Николай Чивиев, бе пуснат предсрочно от Софийския затвор и вече е на свобода. Това е станало с решение на Софийски градски съд, което е потвърдено от Апелативен съд – София, пише вестник Струма.

„Той имаше само няколко месеца до пълното изтърпяване на 8-годишната присъда, но бе предсрочно условно освободен с решение на съда.“, каза адвокатът му Росен Недин.

Припомняме, че кървавият инцидент стана на 26 юни 2015 г., когато Ембака минал с колата си през участък в строеж от Лот 4 на автомагистрала „Струма“, където било забранено движението. Охранителят Николай Чивиев, който отговарял за реда в участъка, го догонил със служебната кола и двамата започнали да се карат.

В скандала Емил Първанов грабнал камък и разбил фатално главата на опонента си. После го придружил до Спешния център в Сандански и избягал, което наложи издирването му. След няколко месеца Ембака сам се предаде и бе обвинен за умишлено убийство по хулигански подбуди.

През 2018 г. състав на Окръжен съд – Благоевград призна за виновен Емил Първанов и му наложи наказание от 12 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване за убийството на Николай Чивиев.

Ембака бе осъден да заплати и обезщетение на наследниците на убития в размер на 340 000 лева.

Прокуратурата поиска 20 г. затвор и протестира присъдата пред Софийския апелативен съд. Магистратите обаче счетоха, че размерът на наказанието е неоправдано завишен и намалиха присъдата на 10 г. След това и ВКС намали с още 2 г. наказанието и окончателната присъда на Ембака падна на 8 г. затвор.

В Софийския затвор той е работил, като 2 дни работа се считат за 3 дни излежани, и като се приспадне и времето, в което е бил задържан в предварителния арест, 8-годишната му присъда трябваше да бъде изтърпяна в края на 2023 г., поясни адвокат Недин.

Той добави, че не е наясно с какво се занимава Ембака, тъй като имал различни бизнес интереси.

Преди фаталния инцидент той отглеждаше 100 крави в село Лешница, за които получавал европейски субсидии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай