Джебчийска напаст атакува морските курорти

Полицията обаче отчита по-малко посегателства този сезон

Джебчийска напаст атакува морските курорти | StandartNews.com

Джебчийски банди по морето атакуват туристите в разгара на лятото. Полицията обаче отчита по-малко посегателства този сезон.

„Като цяло тази година отчитаме спад на извършените престъпления с около 25% в сравнение с миналата година. Преобладават сигналите от Свети Влас и Несебър. Кражбите са над 30% по-малко. Най-вече се касае за дребни кражби и ежедневни хулигански прояви, които прерастват в сбивания. Няма тежки инциденти. Най-много сигнали в периода петък-неделя”, обясни Живко Даскалов, началник на РУП-Несебър в интервю за бТВ.

Седем акта и две затворени дискотеки в рамките на няколко дни. След като пое контрола върху шумните заведения това лято, полицията в „Слънчев бряг” се похвали, че сигналите за силна музика вечер рязко са спрели.  

„При получаване на сигнал за нарушение на нощната тишина, адресът се посещава незабавно. Служителите на място съставят акт за административно нарушение на управителя на заведението. Установяват се свидетели и следва писмено разпореждане да не се допуска повече подобно нарушение. Към настоящия момент сме затворили две заведения, за които имаше доста сигнали”, обясни Павел Колев, началник сектор „Охранителна полиция” в РУП-Несебър. 

"След затварянето на двете питейни заведения мога да кажа, че на този етап музиката е много слаба и почти нямаме оплаквания”, допълни Колев.

Проблем остават кражбите. Още в началото на ваканцията си в Свети Влас компания от Франция се разделя с голяма сума пари и документи.

90% от жалбите на чуждите туристи са свързани с кражби, признават и командированите в курорта полицаи.

Претъпканите градски автобуси са рай за джебчиите, които се сливат с туристите. Кражбите трудно се доказват, ако няма свидетели.

В Царево посред бял ден туристка открадна тротинетка, оставена пред магазин. За отвличане на вниманието жената използвала помощта на собствения си син. След общественото недоволство в социалните мрежи крадлата бързо била разпозната и върнала тротинетката.

„На наша територия имаме установени около 50 извършители, които редовно са задържани”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай