Дом на ужасите: Защо счетоводителка удуши мъжа си с голи ръце

69-годишната Веска от село Труд е осъдена на 6 г. затвор

Дом на ужасите: Защо счетоводителка удуши мъжа си с голи ръце | StandartNews.com

67-годишната Веска сложи край на мъчителния си семеен живот, като удуши с голи ръце съпруга си Костадин. Потресаващата драма се разигра в първите дни на 2019 г. в пловдивското село Труд.  Коментираните мотиви за убийството са различни, но самата пенсионерка твърди, че е заради домашно насилие и тормоз, пише Марица.

Хората от селото се разбирали отлично с пенсионираната счетоводителка Веска Хаджиева. Тя била приветлива и работлива жена, не се карала с никого, държала се възпитано. Къщата в село Труд деляла със съпруга си Костадин. Двамата обитавали различни етажи с отделни домакинства, защото отношенията между тях не били добри. Смъртта на единствения им син преди близо 10 години още повече влошила положението. Няколко месеца след пенсионирането си Веска отново започнала да работи. Причината била да не мисли постоянно за тежката загуба и да ангажира мислите си със задълженията на работното място. Съпругът ѝ постъпил по същия начин, като се хванал да изкарва прехраната си като шофьор на микробус.

Напрежението между съпрузите тлеело отдавна, твърдят познати на семейството. Костадин редовно тормозел Веска в продължение на години. Скандалите и насилието били почти ежедневни, макар пенсионерката да не обелвала и дума пред приятелки и познати. Мъжът я гонел, посягал й, като често ударите му оставяли следи. Дори си позволил да води любовници вкъщи. Въпреки целия този ужас, счетоводителката стискала зъби и си траела.

Изпитвала страх от него, пък и не искала да е първата разведена в големия й род

Денят 13 януари 2019-а обаче се оказал фатален както за Костадин, така и за Веска. Разправиите между съпрузите започнала още сутринта. Пенсионерката започнала да си търси връзката с ключовете, но не успяла да ги намери. Попитала Костадин дали не ги е виждал. Той й отвърнал: „Нямам представа. Търси си ги сама!“. 

По-късно мъжът на счетоводителката посрещнал гости. Събрал се с приятели и съседи на маса. Пред тях Костадин споделил, че на следващия ден го очакват изпитания в болница. Трябвало да ходи, за да си направи медицински изследвания. Гостите стояли няколко часа, като привечер си тръгнали. Предвид посещението в болница, Костадин се приготвил да се изкъпе. Влязъл във външната баня, а тогава Веска тръгнала след него. Въпросът й бил същият: „Къде са ми ключовете?“. Жената очаквала отговор и нямала намерение да отстъпи. Костадин, който вече се бил съблякъл, се вбесил и й казал да се маха. Но тя пак питала. Започнал лют скандал на висок тон между двамата, който за няколко секунди прераснал в борба.

Костадин се навел и грабнал дървения си налъм от земята и посегнал да удари жена си. Веска вдигнала ръката си, за да се предпази. В този момент на сражението мъжът изпуснал налъма, а той отхвръкнал и счупил огледалото в банята. Стъклените парчета се разпилели навсякъде и порязали краката на мъжа. Напрежението ескалирало още повече. Костадин и Веска се сборичкали. И двамата паднали на земята и продължили борбата. Пенсионерката се озовала отгоре му и успяла да го хване за шията. Започнала да стиска с всичка сила. Костадин се съпротивлявал, но силите не му достигнали. След секунди спрял съвсем да диша. 

Веска станала, уверила се още веднъж, че съпругът й е мъртъв и започнала да заличава следите

С хавлиена кърпа забърсала окървавения под на банята, събрала и парчетата от счупеното огледало. След това поставила кърпата и налъмите на Костадин в найлонова торба и я изхвърлила в боклука. Легнала да спи, а на следващия ден, докато трупът на 73-годишния мъж лежал във външната баня, Веска тръгнала на работа. Не подала сигнал в полицията нито вечерта, нито сутринта.

След като пробвал многократно без успех да се свърже по телефона с Костадин, негов приятел тръгнал към дома му, за да провери какво става. Притеснил се да не му се е случило нещо лошо заради здравословните му проблеми. Заварил вратата на дома му отворена. Повикал приятеля си по име, но не получил отговор. Тогава влязъл вътре. Къщата била пуста. Решил да провери и в банята. Там обаче попаднал на смразяваща гледка. Костадин лежал гол и безжизнен на пода. Приятелят му изпаднал в ужас и се паникьосал. След секунди набрал тел. 112 и съобщил за открития труп. Разследващи полицаи и линейка пристигнали в къщата на ужасите. Медиците констатирали, че Костадин е мъртъв от часове. Първоначалното им заключение било, че пенсионерът е починал при нещастен случай в банята, тъй като нямало видими следи от насилие по тялото.

Последвала аутопсия, която обаче довела до разкритието, че Костадин е бил убит. Заключението на специалистите показало механична асфикция от пристискане на шията - счупване на щитовидния хрущял. Подобна травма не може да бъде получена от падане, а единствено при силно стискане на шията, твърдят експертите. Прокуратурата веднага образувала досъдебно производство за убийство, а първият заподозрян, естествено, се оказала неговата съпруга Веска. Полицаите я задържали, когато се върнала от работа, а прокуратурата поискала най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

При разпита Веска не издържала на напрежението и признала за убийството. Обяснила на разследващите как Костадин я тормозел, как се скарали и как го удушила малко след началото на боричкането.

 “Прекарала съм три операции - на стомаха, хранопровода и под дясната плешка. Едната е онкологична. Искам намаление на мярката”, казала Веска пред магистратите. Съдът обаче я остави в ареста до започване на делото с мотива, че пенсионерката е извършила тежко умишлено престъпление, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор, като е опитала да прикрие следите от убийството. 

Реакциите в село Труд след смъртта на Костадин са ​в двете крайности

Някои я оправдават, тъй като била тормозена с години. Други пък смятат, че никой няма право да отнема живот и че е трябвало да се оплаче в полицията или да се разведе.

Сред местните хора упорито пълзи слух, че поводът за смъртоносната кавга била къщата, която Костадин приписал на любовница, а Веска научила. За тази версия, проверена от разследващите, няма открити доказателства. 

В крайна сметка, магистратите удрят чукчето и издават присъда на Веска - 9 години затвор. След обжалване обаче Апелативният съд намаля наказанието с две години. Така срокът на престоя зад решетките става 7 години.  В мотивите за решението се казва, че поведението на Костадин спрямо счетоводителката е дало отражение и на действията й по време на инцидента, който, макар и започнал като нещо обичайно и ежедневно между тях, е ескалирал и е довел до фаталния за пострадалия изход. "Въз основа на тези безспорно установени факти Пловдивският апелативен съд прецени, че наложеното на подсъдимата наказание от 9 години лишаване от свобода е най-справедливо да бъде намалено на именно 7 години, което е съразмерно и спрямо обществената опасност на подсъдимата", пише в съдебното решение. И тази присъда е обжалвана от защитника на Веска пред ВКС. 

Върховните магистрати пък намалиха от 7 на 6 години присъдата на пенсионерката от село Труд. В мотивите си те посочват, че въпреки редица смекчаващи обстоятелства, 69-годишната жена е реагирала извън пределите на неизбежната самоотбрана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай