Дом като музей. След акция, разкриха смайващи ценности

Иззети са общо 537 предмета

Дом като музей. След акция, разкриха смайващи ценности | StandartNews.com

Източник: МВР Бургас

След полицеиска акция, отриха смайващи артефакти. Множество предмети, имащи белези на културно-исторически ценности, сред които монети, кръстчета, пръстени, апликации и статуетка, са намерени и иззети от частен дом в Сунгурларе при акция на служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас. Задържан е криминално проявен и осъждан 54-годишен мъж.

При извършените действия по разследването са намерени и иззети общо 537 предмета, от които 484 монети, 21 пръстена, две гривни, три брошки, статуетка и 20 фрагмента, които по първоначални данни датират от античния, средновековен и османски период.



По първоначални данни от специалисти основната част от монетите са римски от II, III, IV и V век, като освен медни, има и сребърни. Останалите се датират, като ранно византийски, средновековни и османски.

54-годишният мъж е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство, предстои назначаването на съдебно-археологическа експертиза на иззетите веществени доказателства, която да определи каква част от предметите са археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, точната им датировка и тяхната стойност.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай