ДНК експертиза доказва: Костин и майката на Никита живеели заедно

ДНК експертиза доказва: Костин и майката на Никита живеели заедно | StandartNews.com

Следи от Анна Леонтиева, майка на убития 5-годишен Никита, по самобръсначка на арестувания за убийството му Герман Костин показват, че тя е живяла в дома му на ул. "Яна Язова". Това показват резултатите от нова ДНК експертиза, която прокуратурата представи вчера пред Софийския апелативен съд. Магистратите решиха бившият рейнджър от Афганистан да остане за постоянно в ареста. Той е обвинен за убийството на 5-годишния Никита Леонтиев, който беше намерен на 20 март в куфар в езерото край софийското село Пасарел. Край Приморско бяха открити останки от жена, които бяха идентифицирани като майката на малкия Никита - Анна Леонтиева. Според апелативните съдии престъплението, в което е обвинен Костин, е тежко умишлено и за него законът предвижда над 10 г. затвор. Предвид многото му адреси и самоличности, той може да се укрие или да извърши друго престъпление и затова съдът го остави в ареста. За момента обаче руснакът е изправен пред българското правосъдие само за убийството на детето. Според прокуратурата ДНК материал по кърпата, в която трупчето е било увито, го свързва директно с престъплението. На 11 май състав на Софийски градски съд остави Костин в ареста.
Адвокатът му, Капка Гергинова, обаче обясни, че е съвсем нормално в дома на клиента й да има биологичен материал от Леонтиева, тъй като рускинята и 5-годишният й син са живели в жилището на сънародника си. Според защитата няма достатъчно доказателства, които да подкрепят наличието на обосновано предположение, че задържаният е автор на убийството. Гергинова смята, че има

съществени пропуски в доказателствения материал

и в изготвената петорна и ДНК експертиза. По думите й, "експертизата показва какво е поведението на труп във вода, а не кога е причинена смъртта". Според експертизата Никита не е починал при удавяне, следователно първо е бил убит, а след това, най-вероятно целенасочено, тялото му е било хвърлено във водата. Гергинова твърди, че детето е престояло във водата около 4-5 денонощия, това показва и експертизата, според която по тялото на детето са намерени симптоми на т.нар. мацерация. Това е размекване на тъканите, набъбване и удебеляване на някои части на тялото. Според вещите лица този процес започва 1-2 дни след попадането на тялото във водата и продължава 30-60 дни. Снимките и огледът на тялото на Никита показват, че въпреки набъбналите и удебелени ходила и длани детето не е престояло дълго във водата. Според адвокат Гергинова не са съществено доказателство и разпечатките от мобилните телефони, както и от мобилните камери на Агенция "Пътна инфраструктура", които са засекли колата на Герман край Пасарел в периода, за който се счита, че е извършено убийството - 8-10 февруари. Няма разпечатки, които да доказват движение на мобилната клетка на телефона на Костин, което да го поставя на местопрестъплението, твърди защитничката.
Костин

не пожела да каже нищо в своя защита

освен да благодари на съда, че му е била предоставена възможността да се запознае с материалите по делото.
Апелативните магистрати обаче изтъкнаха, че по обвинение руснакът отговаря за това, че в периода от 13 ч на 8 февруари до 6,20 ч на 10 февруари умишлено е умъртвил Никита. Според съдебния състав извлеченията от разговорите от телефона на Костин доказват движението на клетката и това става ясно от техническа експертиза, като има потвърждение и от свидетелски показания.

Според неофициална информация той е заподозрян и за убийството на майката на малкия Никита - Анна Леонтиева. Убийството на 35-годишната жена не е разнищено. Тялото на жената, което беше намерено на 2 март, е било разчленено и изхвърлено на различни места край Приморско. Преди дни от прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство за смъртта на майката се води в Бургас. Към момента не са събрани достатъчно доказателства кой е убиецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай