Частна клиника наема килъри

Частна клиника наема килъри | StandartNews.com

Райфъла поръчал убийството на конкурент в Пловдив

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков, по-известен като Наско Райфъла, отново влезе в полезрението на МВР. Този път обаче не като жертва, а като заподозрян за тартор на банда за мокри поръчки.

Войната между частни клиники в Пловдив опря до килъри. Това стана ясно след ареста на местния бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла, който притежава медицинския център "Хипократ и линейките "6-150". Той бе закопчан в дома на свой приятел след опит да избяга през балкона. Според полицията Райфъла е поръчал убийството на прекия си конкурент в бизнеса с частни линейки Аргир Гяуров. Собственикът на медицинския център "Хипоталамус" бе нападнат преди година от мъже с качулки и наръган 9 пъти с нож в гърба. Тогава по чудо Гяуров оцеля, а разплитането на покушението в крайна сметка доведе разследващите до Червенков. На негова сметка са и 7 палежа на коли. Наетите от Райфъла петима хулигани са задържани и са пропели за мокрите поръчки.

Закопчаха Райфъла за мокра поръчка

Бизнесменът се опитал да духне на ченгетата през балкона, но паднал

Скандалният пловдивски бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла бе закопчан като поръчител на убийство и седем палежа на автомобили под тепетата. Червенков се опита да се укрие и бе обявен за общодържавно издирване, след като ченгетата не го откриха на адреса му. Предполагаше се, че е духнал в чужбина, но криминалистите успяха да хванат дирята му. Райфъла бе открит доста бързо в дома на свои близки. При ареста оказал съпротива и опитал да врътне униформените, които завардили пред вратата на жилището. Червенков обаче се изхитрил и направил опит да избяга през балкона от първия етаж. При скока обаче се спънал и паднал. Докато се опомни да хукне да бяга, белезниците вече щракнали на ръцете му. Бизнесменът, който се изявява като рокер и е сред членовете на пловдивския мотоклуб "Вагабонд", се оказа поръчител на убийството на прекия си конкурент в бизнеса с частни линейки Аргир Гяуров. От прокуратурата са категорични, че Райфъла стои зад нападението над Аргиров, който е собственик на медицинския център "Хипоталамус". Преди година медикът бе нападнат от неизвестни младежи с качулки и наръган 9 пъти с нож в гърба. Тогава обаче от полицията обявиха, че става въпрос за опит за грабеж. Едва по-късно в хода на разследването се установи, че всъщност опитът е бил за покушение, което е поръчано от Червенков. Разплитането на нишката за разследващите обаче тръгва след 22 януари, когато изгоряха два автомобила на бившия депутат от ГЕРБ Антони Йорданов. Преди година бяха подпалени други две негови коли пред дома му. Извършителите, които се оказаха 20-25-годишни, членове на футболните фракции в Пловдив, пропели пред ченгетата кой е поръчителят им, твърдят запознати. Те обяснили, че не са наемани пряко от Райфъла, а от негов посредник, който контактувал с тях и им давал парите за свършената работа. "Извършителите са в ареста, четирима свързани пряко с тези палежи и още един, свързан косвено", обясни вчера окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той ги определи като "много ниско ниво престъпници". Според обвинителя неуспешният опит за убийството на Аргир Гяуров се дължи тъкмо на неопитността им. Освен четирите луксозни коли на Йорданов Червенков е поръчал още два палежа. Единият е на линейка от медицинския център на Гяуров, а другият - колата на сътрудничката му и бивша приятелка Павлина Хараланова. Покрай опожарените коли са изгорели още три на съвсем случайни хора, имали малшанса да паркират до набелязаните мишени. От разследващите органи бяха категорични, че хората на Райфъла нямат нищо общо с убийството от 14 януари на Димитър Стоянов - Лудия. Там уликите сочат, че е извършено професионално. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче отказа подробности, позовавайки се на следствена тайна и обеща разкрития, когато бъдат събрани всички доказателства.

Атанас яхна протестите под тепетата

Атанас Червенков - Райфъла бе едно от лицата на втората вълна протести, която заедно с недоволството срещу цените на тока заля Пловдив. Райфъла поведе жителите на града срещу кмета Иван Тотев с искане за намаляване на данъците, които плаща малкият и среден бизнес под тепетата. Зад бизнесмена застанаха местните търговци, както и над 200 рокери от клуб "Вагабондс".

Заради моторджиите, които го следваха неотлъчно по време на протестите, целият град се събираше да гледа шествието на Червенков като някаква атракция. От своя страна пък, "братята на вятъра" също си намериха повод за недоволство срещу градската управа и тя бе високият данък за моторите, който им искали от общината и който понякога стигал до размерите на налога за един луксозен джип. Самият Наско Райфъла е притежател на един от най-скъпите мотори в града и често пловдивчани го виждат да язди своя "Харлей" по улиците под тепетата. За известно време беше в редиците на "България без цензура". Бе избран за председател на партията за район "Изгрев" и лично лидерът Николай Бареков присъства на градската конференция. Впоследствие обаче развали отношенията си с Бареков и се оттегли от партията. Няколко години по-рано пак Райфъла беше спряган за политик, като бе сочен за човека на Алексей Петров под тепетата.

Появи се и слух, че е убит

Преди четири години пловдивските медии гръмнаха, че Атанас Червенков - Райфъла е убит. Причината бе засечени от репортери два полицейски буса пред дома на бизнесмена в района на Четвъртък пазара. Никой дори не се усъмни, че вестта за убийството на Райфъла не е истина. В това повярваха и най-близките приятели и познати на бизнесмена, които още преди да са се чули с него, започнаха да дават интервюта и изявления какъв човек е Райфъла. Част от тях дори звъняха в полицията, за да питат при какви обстоятелства е убит Червенков. Оказа се, че става дума само за слух, който бил пълна измислица, но преди да бъде официално опроверган, обиколи няколко пъти града.

Държи пазара и частните линейки

Частната неотложна помощ в Пловдив се държи от Атанас Червенков, който има добри бизнес позиции в медицината и търговията. Собственик е на линейките "6-150" и на медицинския център "Хипократ". За него е известно, че е бизнесмен с размах - твърде находчив и заемащ печеливши ниши. В последните години бе стъпил и на туристическия пазар. Иначе развитието му тръгва от тържището в Димитровград и уличните сергии. Райфъла е един от първите вносители на дънки в Пловдив, което му носи и прякора Райфъла. Завършва с отлична диплома гимназия, а след това е първенец на випуска от милиционерското училище в Пазарджик. Записва да учи и школата в Симеоново, но установява, че това не е за него и се отказва. Кандидатства наново медицина и е приет, като отново е сред отличниците на Медицинския университет в Пловдив. Дипломира се като лекар, но така и не практикува. Наско Райфъла държи зеленчуковия пазар на ул. "Младежка", който е най-големият под тепетата. Заради пазара между концесионера и кмета неведнъж са прехвърчали искри. Преди време дори стигнаха до съд, тъй като общинската администрация опита да развали договора с Червенков с мотива, че не е вложил обещаните инвестиции в павилионите и облагородяването на тържището.

Ценоразпис: 20 бона за убийство

Аматьори от агитките изпълнявали поръчки за дребни суми

20 000 лева е била обявената цена за извършване на поръчково убийство от пловдивската група. Между 2 и 4000 лева пък струвало наемането на хора, за да извършат палеж на автомобил. Това обясниха разследващите. Според тях сумите са смешни за такъв вид престъпления и са наемани единствено аматьори. "Извършителите, на които е поръчано убийството и палежите на колите, са хлапаци и пълни аматьори", подчерта окръжният прокурор Румен Попов. Младежите са членове на пловдивските футболни агитки и са осигурявани от посредника в схемата Веселин Загорски.

"Извършителите са малки момчета, които за някой лев са готови да убият човек. Това е особено притеснително, защото в хода на всяко разследване полицията търси следи и извършители сред познатия криминален контингент, а тези младежи не са били познати по никакъв начин, не са имали и профил", разясни обвинителят. Всичко това според Попов означава още едно нещо - че в момента на улицата е много страшно и опасността не идва единствено от хората с криминални досиета, а може да дойде отвсякъде.

Сумата от 20 бона е обещал Атанас Червенков - Райфъла на посредника Загорски, за да ликвидира прекия си конкурент Аргир Гяуров. След като покушението се провалило, наемниците прибрали само половината от парите. Те обаче компенсирали поръчителя с извършването на общо 7 палежа, както и нанасянето на телесни повреди на определени лица. Загорски е задържан и е направил пълни самопризнания. Примерът му са последвали и младежите, които също са в ареста. Разследващите са категорични, че разполагат с обилни доказателства.

"Имаме пълните самопризнания на извършителите и посредника. Тепърва ще уточняваме дали се касае за организирана престъпна група", уточни окръжният прокурор. Работи се и по други престъпления, за които има съмнения, че наказателната бригада е имала пръст. Подозрения към групата са свързани с извършването на палежите над бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов преди няколко дни и от миналата година. От прокуратурата са на мнение, че Райфъла ги е поръчал заради влошени бизнес отношения. "Двамата са били приятели, но са се скарали. Отношенията им са прераснали в нетърпимост от страна на Червенков", обясни Попов. Говори се, че колизията между двамата настъпила заради разправия с ловно стопанство. Палежът на автомобила на сътрудничката му Павлина Харанова пък бил по личен мотив, уточниха от държавното обвинение.

"Престъпниците ни не стават за нищо"

Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР

Разкрит е опит за убийство с хладно оръжие от двама души, на които са обещани 20 000 лв., но са дадени 10 000 лв., защото не са могли да убият лекаря. В момента наблюдаваме нови тенденции - родова престъпност, преливат се с други престъпни кланове. Можем да говорим за наследствена престъпност. При разкриването на тези поръчкови убийства криминалистиката ще отстъпва все повече на криминологията. Тези хора са изключително подготвени, не оставят пръстови отпечатъци и други следи. Но анализът на техните личности, изучаване в дълбочина на самите характери, на техните отношения и психология, успяваме да ги пробием и да ги задържим. Но както каза окръжният прокурор на Пловдив - вече и престъпниците не стават за нищо. В годините назад лицата, които направиха първите крачки, бяха офицери и сержанти от МВР и МО - бивши спортисти медалисти, офицери с нужните познания и качества. Сега за 5000-10 000 лв. правят щуротии, а ние трябва да обясняваме какво поколение сме отгледали. И това е функция на обществото, на образованието. Това показва, че самото ни общество е болно.

Няма ръст на организирана престъпност, няма организирани структури, които да влияят на определени процеси в обществото. Имаме отделни момчета, които се изживяват като нещо, или просто са объркали времената. Не крия, че и поради техните грешки, но най-вече благодарение на много тежка работа на полицаи и прокурори, успяхме бързо да неутрализираме тези структури.

(Пред БНР)

Аргир не подозирал Наско

Собственикът на медицински център "Хипоталамус" и пряк конкурент на Райфъла Аргир Гяуров призна, че изобщо не е подозирал дори за миг от кого е бил поръчан. Гяуров твърди, че научил от медиите едва вчера и бил изумен. "Аз държа едва 15-20 процента от неотложната помощ в града. Не вярвам това да е повод за убийство", коментира Гяуров, който по професия е инженер. Той допълни, че не се познава лично с Райфъла и го е виждал един-единствен път преди много време. Категоричен е обаче, че срещу него е имало опит за убийство и той не е свързан с обир. Гяуров изрази надежда, че нападателите му вече ще си получат възмездието, тъй като разследваното по неговия случай е било прекратено два месеца след нападението. Тогава се е водело като опит за грабеж. 43-годишният собственик на медицинския център бе нападнат и жестоко наръган девет пъти с нож на 12 февруари миналата година пред дома си в пловдивския квартал "Кючук Париж".

Опитаха да похитят сътрудничката му

Миналия февруари Атанас Червенков пощури цял Пловдив, като обяви, че е подготвяно отвличането на съпругата му и двете деца. Той твърдеше, че щели да му поискат 500 000 лева като откуп. От МВР дори осъществиха полицейска акция, при която задържаха двама младежи с обвинение, че са планирали отвличането. 26-годишният Живко Гайдаров от Гълъбово и четири години по-младият Ангел Малинин от Костенец се оказаха абсолютни аматьори. По-късно пък се разбра, че всъщност опит за отвличане е имало, но не на семейството на Райфъла, а на сътрудничката му Павлина. Малко по-късно двамата се скараха. Според запознати, причината е, че бизнесменът от самото начало знаел, но твърдял, че атакуват семейството му. Съпругата му Евелина е била "Мис Пловдив" през далечната 1993 г., двамата имат 11-годишни близнаци Александър и Милана.

Изгориха 4 лимузини на ексдепутат

Палежите на колите на ексдепутата Антоний Йорданов, за които се твърди, че са поръчани от Райфъла, бяха изпълнени по брутален и в същото време перфектен начин за разлика от опита за убийство над медицинския шеф. И двата палежа са през месец януари 2014 г., като и двата пъти са опожарени изключително скъпи коли - два "Мерцедес" ML и DG, лимузина от същата марка и джип "Тойота Лендкруизер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай