Бивш полицай замесен в банковия обир във Враца

Двамата му помагачи са арестувани, униформеният е обявен за издирване

Бивш полицай замесен в банковия обир във Враца | StandartNews.com

Враца. Уволнен полицай е тартор на групата, която задигна чувал с пари пред банковия клон на Интернешънъл Асет Банк във Враца във вторник вечерта. Бившето ченге обаче е потънало вдън земя и е обявено за общодържавно издирване, съобщи заместник окръжният прокурор Камелия Трифонова. Двамата му въоръжени и маскирани ортаци, които всъщност са нападнали охранителя и са задигнали парите от инкасото са задържани в сряда вечерта.

За разплитането на заверата помогнал единият от тях, който е пропял и до голяма степен е съдействал на разследването. Той е врачанин с чисто съдебно минало и по тези причини е пуснат на свобода под парична гаранция от 1000 лева. Живее в жилищен комплекс „Дъбника". Но аверът му Иван Цветанов Иванов е за 72 часа в ареста с прокурорско постановление. Държавното обвинение поиска постоянното му задържане под стража. Мярката ще се гледа в събота от дежурния съдия Петя Вълчева. 30-годишният столичанин е с дебело криминално досие. Досега той е излежал осем присъди за кражби. Повдигнато му е обвинение за грабеж в големи размери с употреба на сила, в сговор с други бандити и в условията на опасен рецидив. Наказанието по чл. 199, ал. 1 т. 2 и 4 от НК е затвор от 5 до 15 години и конфискация на половината от имуществото.

По данни на банката и на фирмите, които са предали оборотите си за дена за съхранение в нощния трезор, сумата е била около 90 000 лева, съобщи още зам. окръжният прокурор Камелия Трифонова. Намерена е обаче само малка част от нея. Останалите пачки явно са в тартора, който се крие. За него се знае , че е на около 40 години, има корени във Враца, но живее в столицата. Работил е в системата на МВР, но е уволнен. Засега разследването мълчи за самоличността му, за да не се пречи на издирването.

Бандитите са били въоръжени във вечерта на нападението, но не са произвели изстрели срещу охранителя. Гръмнал е единствено гардът, който улучил паркирана наблизо кола. Той обаче е бил халосан с пищов по главата и повален на земята, след което престъпниците задигнали чувала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай