Барикадиралият се в "Стрелбище" не бил агресивен

Барикадиралият се в "Стрелбище" не бил агресивен | StandartNews.com

69-годишният Петър Коджейков, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Стрелбище" за 23 часа и изправи на нокти органите на реда, не е проявявал агресия. В това е убедена неговата кумица Ирина, която успя да убеди бившия полицай да се предаде. "Бях инструктирана през цялото време, след като стана ясно, че ще участвам в операцията. Нямаше никака агресия в него, дори не ми каза, че е с оръжие", разказа тя в ефира на bTV.

"Казах му, че идвам да се видим, а той се разплака. Ако разбере какво е направил спрямо дъщеря си и колега, няма да го преживее", убедена е жената. Органите на реда са изяснили до момента, че той е стрелял по дъщеря си след разпра между двамата, като тя успяла да се измъкне невредима от жилището и сигнализирала полицията. По-късно в хода на операцията Коджейков стреля и по служители на реда, сред които бе и шефът на СДВР Младен Маринов.

Самият Маринов обяви тази сутрин, че операцията е била перфектно изпълнена. "Първо обезопасихме района, блокирахме лицето да не разширява зоната си за действие. Преценихме, че ситуацията налага използването на допълнителни специално оборудвани сили с психологическа подготовка, ставаше въпрос за психично болно лице, не за терорист", обясни шефът на СДВР на ранен брифинг. "Владеехме ситуацията", увери той.

Главният секретар на МВР Георги Костов пък уточни, че Коджейков е използвал незаконно оръжие, което е било и доста старо. За момента полицаите още не могат да кажат как е било придобито. Стана ясно, че в дома му е имало и второ незаконно оръжие, но с него не са произвеждани изстрели.  "Рано е да говорим за степента на вменяемост, детайлите ще се изясняват тепърва", уточни Костов, цитиран от Нова телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай