Кумица извади Коджейков след 23 часа барикада (ОБЗОР)

Кумица извади Коджейков след 23 часа барикада (ОБЗОР) | StandartNews.com

69-годишен бивш полицай се барикадира в дома си, като направи неподвижната си съпруга инвалид заложничка. Петър Коджейков, чичо на шефа на правителствения отряд 28 ген. Тодор Коджейков, стоя затворен в стая в апартамент в столичния жк "Стрелбище" в продължение на 23 часа, преди да склони да се предаде и да бъде изведен на носилка. През това време изстреля куршум от незаконно притежаван пистолет по директора на СДВР Младен Маринов и неговия заместник Антон Златанов. Малко преди да бъде изкаран на носилка пък, стреля 3 пъти към баретите от СОБТ. За щастие ексченгето не улучи никого.

"За нас беше важно да опазим живота му, както и да няма ранени полицаи", заяви вчера главният секретар на МВР Георги Костов.

Решаваща помощ на МВР оказа кумицата на Петър Коджейков - Ирина. Тя влязла при кума си заедно със съпруга си. Петър не можал да разпознае кума си. Чак когато видял на вратата Ирина, започнал да си говори с нея. Именно русата жена накарала кума си да се предаде и да не оказва съпротива. Минути по-рано, когато баретите се опитали да нахлуят и да осигурят път на кумците на Коджейков обаче, бившият полицай стрелял 3 пъти с пистолета си, стана ясно от разказа на Костов. За да си осигурят подходяща видимост за предстоящото нахлуване, баретите дори вдигнаха във въздуха специален дрон, който обиколил няколко пъти около терасата на жилището на бившето ченге.

Историята започнала в събота около 15 ч. Тогава Петър Коджейков се сдърпал с дъщеря си Гергана, която има консултантски бизнес се европроекти. Скандалът стигнал дотам, че бащата взел незаконно притежаван пистолет и дори стреляла два пъти по посока на дъщеря си. Тя успяла да излезе от жилището, обадила се в МВР и поискала помощ. След като пристигнала полиция, станало ясно, че Петър Коджейков не иска да се предаде и се е барикадирал в стая от жилището. В съседната стая пък била седящата в инвалиден стол съпругата Наташа. Станало ясно, че Петър Коджейков е чичо на бившия шеф на националната служба за охрана ген. Тодор Коджейков. Работил дълги години в МВР и стигал до длъжността шеф на служба "Полиция" в СДВР и на практика е бил полицай N1 на столицата.

Затова било изключително важно да не се допуска Петър Коджейков да се самоубие или пък да бъде убит при нахлуване на спецчасти, обясниха от МВР. Неколкократните опити на полицейски психолози да преговарят с бившето ченге се провалили. Днес около 8,30-9 ч. Петър Коджейков излязъл на терасата да изпуши няколко цигари. Тогава опит да разговарят с него направили директорът на СДВР Младен Маринов и заместникът му Антон Златанов. Петър обаче стрелял срещу тях.

"Държи го адреналинът, след това изведнъж ще рухне", коментираха експерти. Това се случи около 14 часа, когато най-накрая баретите влязоха с кумицата му Ирина. Петър Коджейков склони да се предаде, след като говорил с Ирина.

Петър Коджейков бил в нестабилно психическо състояние, след като преди година и половина изкарал лек инсулт. "Имаше леки проблеми с говора, но инсултът не повлия на движенията на тялото му, нямаше парализа", разказа вчера за "Стандарт" съседът на Коджейков Христо Христо-Кайзера. Оттогава обаче бившето ченге излизал рядко навън, държал се предизвикателно с хората. "Веднъж дори, преди 2-3 месеца дойде край мен, ритна ме по крака и ме погледна злобно", разказа друг съсед на Коджейков.

Бившият мотоциклетен ас Илия Минчев: Беше много грижовен към жена си Наташа

С Петьо пиехме и се черпехме в двете местни кафенета. Дойде в 10 ч., седнем поговорим за футбол, за спорт. В 11,30 ч. си тръгваше задължително - да отиде и да нахрани неподвижната си жена. За политика дума не обелваше, но му личеше, че трудно може да преживее, че социализмът си е отишъл. Той е добряк, не е скандалджия. Възпитан човек, личи си. Никога не сме знаели, че е чичо на ген. Тодор Коджейков. Разказваше единствено за дъщеря си - колко помагала, колко е добра. За какво са се скарали сега не знам. Той се е променил много след инсулта преди година и половина. Видимо нямаше белези, освен че говореше по-трудно. Петьо много обичаше да отиде до кварталната месарница и да вземе "сиромашка пастърма" - кайзеровано свинско месо. Носеше остър нож и го режеше на тънки филийки. Седнем в кафенето и си направим трапеза. Но човек много бързо "прещраква" психично. Днес го гледаш здрав и прав, утре вятърът го отвеял.

Инжектирали го с успокоителни

Бившият полицай Петър Коджейков е бил инжектиран с транквиланти, за да преодолее последствията от нервната превъзбуда, държала го в кондиция 24 часа. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов. Според него полицейската операция се развила в три етапа.

"При първия етап следваше да се защитят гражданите, които потенциално биха могли да пострадат от негови действия. Да се вземат всички предохранителни мерки за служителите. Да се вземат мерки, за да се изведе съпругата, която беше в деликатно здравословно състояние, и след това чак да се пристъпи към задържане на лицето", обясни той. Костов посочи, че Коджейков има здравословен проблем. Той не е терорист, така че основното в операцията е било животът и здравето му да бъдат запазени.

"Множество от структури на МВР свършиха своите действия по закон, без да се бърза. Като на всеки етап, до който достигаше операцията, се взимаше адекватно решение за последващи действия", заяви Костов.

"Коджейков произведе 3 изстрела по посока на полицейски служители. Няма пострадали. Бяха взети всички предохранителни мерки и категорично в цялата операция няма пострадали - няма служител или гражданин с огнестрелни наранявания. Взимахме адекватни тактически решения. Той е в такова състояние, че няма да може да даде логично обяснение точно към сегашния момент", заяви Костов.

Експолицаят уволнен от Богомил Бонев

Полицейската кариера на 69-годишния Петър Коджейков приключва през късната есен на 1991 г. Тогава закратко след първите спечелени избори от СДС през октомври за шеф на тогавашното Софийско градско управление на МВР е назначен Богомил Бонев, а вътрешен министър е Йордан Соколов. Двамата правят чистка в МВР с мотива "демонтаж на тоталитарната репресивна система", а от полицейската система са изхвърлени към 12 000 души.

По това време Петър Коджейков е шеф на служба "Полиция" в столичната полиция. От тримата зам.-директори остава само един, а Коджейков е пенсиониран.

Кариерата на полицая започва в края на 60-те години като криминалист в столичното 6-о РПУ. След това става шеф на криминалния отдел, а през 1981 г. е зам.-шеф на районното управление. По-късно е преместен като зам.-шеф по линия на Държавна сигурност в "селското" 7-мо РПУ, чийто район са околните софийски села. В края на 80-те години сменя селата с битката с престъпленията на софийския хайлайф в "Лозенец" - назначен е за шеф на столичното 4-то РПУ. Малко след 10 ноември става шеф на служба "Полиция" в Софийско градско управление.

След пенсионирането си Коджейков прави частна фирма за консултации в областта на сигурността с друг негов колега - Димитър Калайджиев. Дружеството обаче не просъществува дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай