Барети по петите на обирджията от Враца

Главният секретар на МВР го призова да се предаде

Барети по петите на обирджията от Враца | StandartNews.com

Барети са по петите на ексченгето Христо Георгиев, което обра банка във Враца преди месец. Акцията е разпоредена от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като издирваният за тежко престъпление бивш полицай успя след престрелка в четвъртък вечер в София да избяга с открадната кола. "Пратил съм баретите да го търсят, рано или късно ще го намерят", каза пред журналисти вчера Лазаров. Той уточни, че има информация къде се укрива Георгиев. Христо, брат му Людмил и още един мъж - Иван Цветанов, са заподозрени в обира на клон на Интернешънал Асет банк във Враца на 1 октомври. Тогава бяха откраднати 91 000 лева, собственост на търговска фирма.

Ексченгето Христо вкара полицията в истински екшън в четвъртък вечерта. Той бе засечен до хипермаркет в столичния кв. "Света Троица" от полицаи. Служителите на реда, облечени в цивилни дрехи, подгонили криминално проявения и издирван от "Интерпол" Георгиев. Той обаче извадил пистолет и стрелял срещу тях. Престрелката станала на кръстовището на ул. "Чавдар" и "Иван Александър". Жители на квартала, които станали неволни свидетели на екшъна, чули повече от 10 изстрела. За щастие нямало ранени. Стрелецът успя да се измъкне с тъмен джип "Рейндж Роувър", който откраднал. Бившият полицай буквално издърпал и

свалил шофьора от колата и изчезнал

с мръсна газ. Преследването продължило. Главният секретар на МВР призна вчера пред журналисти, че е пропуск, че след акцията в четвъртък банковият крадец е останал на свобода. "Моят анализ е, че най-добре е издирваният да се предаде", призова Лазаров издирвания. Така нямало да тормози излишно близките си.
Бившият оперативен работник от 9-о РПУ в столицата Христо Георгиев е сочен за мозъка на банковия обир във Враца. Той изчезна още на 1 октомври вечерта, като изработи дори ортаците си. Георгиев вкарал в заверата брат си Людмил и рецидивиста от София Иван Цветанов. Тъкмо те задигнали чувал с 91 000 лева пред банковия клон на Интернешънъл Асет банк, той

грабнал лъвския пай от 85 бона и духнал

Тогава се чу, че е преминал границата и вече е в Гърция. За ортаците му останали трохите, макар да свършили мръсната работа.

38-годишният брат на Христо и 30-годишният "щатен" пандизчия Иван, който е излежал вече 8 присъди, дебнели в засада под съседен балкон в дъждовната вечер бронираната кола с инкасото на магазин от голяма верига. Двамата са се спуснали към охранителя Генади Цветков, който се навел под строителното скеле, за да стигне до нощния трезор. Единият го е халосал с пистолет и го е съборил на земята, другият грабнал чувала и си плюли на петите. Докато гардът се изправил и стрелял, дуетът бил вече в колата, в която ги чакал тарторът - "Фолксваген Пасат". Но скоро по негово указание тримата се разделили. С неравностойни дялове от плячката. Трудът на физическите извършители на тежкото престъпление бил оценен от боса им само на 6000 лева.
Рецидивистът и по-малкият брат бяха намерени и

задържани три дни след удара

У тях са намерени шестте бона и други веществени доказателства. Но поведението им по време на разпитите било коренно различно. Братът не само "изпял" много неща и направил самопризнания, но и в голяма степен помогнал на разследването. Заради този принос и чистото му до момента криминално досие той е пуснат още същия ден с парична гаранция само от хиляда лева. За сметка на това ортакът му отричал до дупка участието си в обира. Не си признал и по време на делото по мярката му за неотклонение. Въпреки това съдебният състав с председател Петя Вълчева го остави за постоянно в ареста. Магистратите прецениха, че може да се укрие макар че има постоянен адрес в столицата, но има данни, че той често сменя местонахождението си. За решението натежали и други аргументи - лошата му характеристика и ефективните присъди - седем за кражби и една за грабеж. За повдигнатото му обвинение за въоръжен грабеж в големи размери той отново може да се озове зад решетките. А наказанието за това престъпление е от 5 до 15 години затвор.

Закопчаха го при акция "Златарите"

Ексченгето, което се издирва, е бил с обвинение за ръководене на организирана престъпна група. Той е бил арестуван на 8 юли 2010 г. с още трима души в хода на акция "Златарите". На 18 април същата година те обрали златарско ателие в района на Кооперативния пазар в столичния кв. "Люлин". Маскираните и въоръжени Христо Георгиев, Росен Рангелов-Човката и Петър Янев-Питбула нахлули в магазина, заплашили с патлак продавачката и след като счупили витрините, задигнали около три килограма златни накити. Четвъртият съучастник бил шофьор на групата.

Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че задържаният полицейски служител си е бил пуснал рапорт за напускане, но срещу него има дисциплинарно производство, започнало преди това за криминални прояви.
По време на обиска в жилището на Христо Георгиев са намерени множество различни накити от благороден метал, мобилни телефони и лаптоп, четири комплекта мъжки военни униформи, радиостанции. Точно при тази акция той се е сдобил с обвинение като бос на въоръжена банда за грабежи. След това е бил уволнен дисциплинарно, но мярката му за неотклонение е променена. Георгиев е бил под домашен арест по време на удара във Враца в началото на октомври. По време на разследването са събрани доказателства, че полицаят е участвал и в бандата, задигнала 60 000 лева от магазин за джиесеми в търговски център на квартал "Люлин" на 13 декември 2009. Той карал колата и слушал по радиостанцията колегите си, за да предупреждава аверите си, докато са в магазина.

Когато се разбра, че полицаят, отмъкнал торбата с инкасото, е участвал и в грабежи на злато, във Враца се заговори, че може би е замесен и в обирите на бижутерии в града. Собствениците на ограбените ателиета пък се надяват замразените дела да се извадят от фризера и най-сетне да се разкрие кои са извършителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай