Банда лихвари прибират коли и имоти

Банда лихвари прибират коли и имоти | StandartNews.com

7 души, участвали в организирана престъпна група, занимавала се с лихварство, са задържани при спецоперация на антимафиотите от ГДБОП. Това съобщи днес Даниела Попова, административен ръководител на Апелативна специализираната прокуратура. Бандата давала суми между 100 и 5000 лв., като за кредити над 1000 лв. вземала като обезпечение имоти и автомобили. Престъпниците не връщали имотите и след като хората си изплатели главницата, като твърдели, че се дължат още суми като лихва.

"Доказателствата в повечето случаи обаче сочат, че групата не е връщала имотите и участниците са твърдeли, че се дължат още лихви, независимо от върнатите основни заеми", каза Даниела Попова. Антимафиотите са извършили 10 претърсвания и изземания на жилища, на офис към автомивка, за която е установено, че е собственост на ръководителя на престъпната група Януш Йорданов, както и на жилища на членове на групата.

"В офиса са намерени около 5000 лева и е установено, че в него са живеели 2-ма от членовете на групата. Открити са и автомобили, оставени като залог срещу предоставена от престъпната група сума. Задържани са 7 души. Установено е, че общо членовете на тази престъпна група са 8, но един от тях се издирва", поясни Попова. При претърсванията са намерени множество документи, нотариални актове, тефтери с имена на длъжници, дебитни и лични карти на физически лица. За дебитните карти е посочено и че са теглени пари от тяхно име, от някои от членовете на групата.

Прокуратурата е внесла днес искане за задържане под стража на 5 от лихварите, а на двама е постановена мярка "парична гаранция".
Спрямо лидера на бандата Януш Йорданов са повдигнати обвинения за изнудване. Той се резследва и за каналджийство, след като в къщата му в петък са открити и 30 бежанци - иракчани и сирийци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай