Българка изгоря заради Ружа Игнатова. Влиза в затвора

Била е сред основните участници в измамната схема за 4 млрд. долара

Българка изгоря заради Ружа Игнатова. Влиза в затвора | StandartNews.com

Българката Ирина Дилкинска, която е била шеф на правния отдел на криптокралицата Ружа Игнатова в пирамидата OneCoin, е осъдена на 4 години затвор. Това е решил окръжният съдия в САЩ Едгардо Рамос, като е постановил Дилкинска да плати и над 111 млн. долара глоба, предаде "Марица".

Дилкинска е била сред основните участници в измамната схема за 4 млрд. долара, като през ноември тя се призна за виновна по две обвинения - за извършване на финансова измама и пране на пари.

"Вместо да спазва закона и да изпълнява длъжността си на ръководител на отдел "Правен" и "Съответствие", тя улеснява и извършва пране на пари, като подпомага експлоатацията на милиони жертви", каза прокурорът на Манхатън Дамиан Уилямс, цитиран от "Ройтерс", цитиран от "Лекс". 

Адвокатът на Дилкинска - Джон Бъза, пък е заявил, че клиентката му "с голямо нетърпение очаква да остави тази трагична сага в живота си зад гърба си, за да може да се върне при семейството си".

Българката е учила право в Русия и Обединеното кралство. Тя е имала основна роля в схемата на Ружа Игнатова за пране на пари. Според обвиненията Дилкинска е помогнала за създаването на фиктивни фирми за изпиране на пари и за запазване на имущество на Ружа Игнатова. Властите в САЩ твърдят, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата Марк Скот да изпере 400 млн. долара преди да бъде задържан преди 6 години. Прането на парите е ставало през 2016 г. чрез серия от фалшиви инвестиционни фондове на Каймановите острови, управлявани от адвоката. Дилкинска е използвала своя фирма за консултантски услуги, като декларирала 200 млн. евро приходи, за да прикрие прехвърлянето на милиони долари като инвестиции във фондовете на Марк Скот.

След като научила за ареста му през 2018 г., тя се обадила на брата на Игнатова - Константин Игнатов, който по-късно също беше арестуван и даде показания срещу сестра си. Тогава обаче Дилкинска търсила спешна помощ от Игнатов, като му показала публикация в медиите за ареста на Скот.

"Виж това!!!!!"; "Нещо става!!!!!"; "Ако това е вярно, имам нужда от мега адвокатите, за които говореше!!!", писала Дилкинска.

През януари Марк Скот беше осъден на 10 години затвор за изпиране на близо 400 млн. долара от OneCoin. През септември м. г. съоснователят на схемата OneCoin Карл Себастиан Грийнууд беше осъден на 20 години затвор и 300 млн. долара глоба, след като се призна за виновен. Наскоро пък братът на Ружа Игнатова - Константин, беше освободен след прекарани 34 месеца в американски затвор. Той беше арестуван през март 2019 г. в Лос Анджелис, след като беше заподозрян, че е участвал в измамата и е поел ръководството на OneCoin след изчезването на Ружа Игнатова през 2017 г. След като даде показания срещу сестра си, Игнатов се призна за виновен по обвинения в заговорничество, пране на пари и измама и беше осъден на 2 години и 8 месеца.

Ружа Игнатова също е обвинена в съучастие във финансова измама в големи размери и пране на пари, а от 2022 г. е в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпници, като е обявена награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста ѝ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай