Арестуваха шефката на ТЕЛК в Ловеч (ОБНОВЕНА)

В момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях – от ромски произход, които в последните години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч...

Арестуваха шефката на ТЕЛК в Ловеч (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Арести бяха извършени днес в ТЕЛК-Ловеч. При акция на ГДБОП и прокуратурата е задържана шефката на комисията д-р Донка Минкова. По информация, излъчена от Нова телевизия има и арестуван мъж, който е бил в ролята на посредник между пациенти и лекари.

„След оперативна разработка на ГДБОП, касаеща длъжности лица от ТЕЛК - Ловеч, преди около година Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на досъдебното производство вчера бяха извършени изземвания на документи, компютри и телефони от 17 адреса в Ловешка област”, заяви окръжният прокурор Валентин Вълков.   

По думите му в момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях – от ромски произход, които в последните години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч с определен, в повечето случаи, надвишен процент на инвалидност.

„В една не малка част от случаите лицата, които са получавали такива решения, не са били с такива налични заболявания”, каза още Вълков.

Вълков каза още, че към настоящия момент са привлечени като обвиняеми и са задържани с постановление наблюдаващия прокурор председателя на ТЕЛК - Ловеч и един от посредниците в даването на някакви суми към служителите на ТЕЛК - Ловеч.

Участниците в схемата са били наблюдавани в продължение на една година.

„Предстои внасяне на искане за задържане под стража на тези две лица.  В следващите дни след преценка и анализ на събраните доказателства ще се прецени колко още лица ще бъдат привлечени като обвиняеми”, каза още той.

"Големият проблем е моралът на лекарите, които в крайна сметка са лицата, които дават възможност на други лица, които нямат такива увреждания да се възползват от финансови средства незаконно", заяви директорът на ГДБОП Ивйло Спиридонов .

По думите му професията на лекарите е една от най-хуманните и етиката и моралът трябва да са на съвсем друго ниво.

"Отправям молба към лекарското съсловие да не се поддават на такива практики”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай