Амнезия след побоя в "Плаза" (ОБЗОР)

Амнезия след побоя в "Плаза" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кирил излезе от кома, пипна пневмония

МВР прави акция за мутри, праща двама патрулиращи с фенерче

Поредният случай на насилие разтърси Студентски град. Този път в една от най-оборотните дискотеки бе пребит като куче млад мъж, отишъл да се забавлява. Подобни инциденти в района не са изключение, а отделните отговорни институции отново обмислят серия от мерки срещу насилието.

Поредното сбиване в Студентски град завърши с младеж в кома и пълна амнезия сред участниците след случилото се. 23-годишният Кирил Тодоров прекара часове в кома, след като бе пребит на входа на чалга клуб "Плаза" около 4 часа сутринта. Пострадалият обаче е с частична амнезия и няма конкретни спомени. Охранителите, които са го извели от заведението, също не си спомнят какво точно е станало. Камерите за видеонаблюдение, които са разположени вътре и пред входа на дискотеката, пък не са заснели как точно извежданият от трима здравеняци Кирил е пострадал на стълбите пред входа. Факт е единствено, че младият мъж се озовава повален на плочките отпред.

Глътнал си е езика, а гардовете не знаят какво да правят и го заливат с вода. За късмет от същото заведение по това време излиза боксьорът Кубрат Пулев, който купонясва вътре с приятелката си Теодора и техни авери. Именно Пулев вади езика на Тодоров и така спасява живота му, разкриха пред "Стандарт" очевидци. Камерите обаче са заснели как пребитият Кирил и неговата компания се спречкват с други посетители в препълнената дискотека. В разгара на скандала младият мъж бил изведен от охраната, тъй като се оказал най-буйният участник. Това се твърди в показанията на част от разпитаните в 7-мо РПУ. Според тях именно Кирил бил инициатор и пръв посегнал на хората от съседното сепаре. След като бил изведен от гардовете на "Плаза", на около метър извън входа, във входното фоайе, преди стълбите, Кирил се строполил на земята и при падането си глътнал езика. Това пък се разбира от показанията на гардовете. Там обаче няма видимост от камерите. Братът на Кирил Димитър и приятелят им Васил Радивоев твърдят че е имало удар с метален бокс.

Те обаче не са видели самият удар, а предполагат поради следите, оставени в задната част на главата на потърпевшия. "Когато дойдох в 4,10 ч, Кирил лежеше проснат пред дискотеката. Боксьорът Кубрат Пулев, който случайно е бил там, му оказа първа помощ и му извади езика", разказа Радивоев, който е управител на фирмата за хранителни добавки SilaBG, в която Кирил работи.

От Окръжна болница "Света Анна", обясниха, че пострадалият е приет с 3 хематома на главата, които вероятно са от удари с твърд предмет, мозъчно сътресение и съмнения за белодробна емболия. Първоначално пострадалият е бил в кома, от която е излязъл в малките часове вчера. Приятелите на Кирил са възмутени от действията на МВР. На мястото били изпратени само двама униформени полицаи с патрулка. Те се огледали, светели с някакво фенерче и след като дошла линейката, си тръгнали.

"Стандарт" научи, че по това време МВР са провеждали акция в района, насочена срещу т.нар. кортежи на мутри. Поради тази причина наличният състав е бил ангажиран и са изпратили обикновен патрул по сигнал за инцидент в дискотека. Прегледът на охранителната камера на входа на заведението пък показва, че Кирил пада на земята, но тъй като не се вижда удар МВР смята, че той не е бил пребит от охранителите.

"В СДВР няма информация охранители на заведение да са нанасяли побой на 23-годишното момче, което беше намерено в безпомощно състояние пред заведение в Студентски град", заяви директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Въпреки това по случая са разпитани всички служители от охранителната фирма "VTA Security", които са били на работа по време на инцидента. Според Младенов в полицията са постъпили 3 сигнала за мъж в безпомощно състояние пред дискотеката, като едно от обажданията е направено от служител в заведението.

Нито един от сигналите обаче не е посочвал, че става дума за побой. Установен е и човекът, с когото Кирил се е бил в дискотеката. Той ще бъде разпитан в близките дни, понеже заявил, че е зле и не може да се яви в полицията веднага. Единият от гардовете е бил задържан за кратко, тъй като имал криминална регистрация за кражба. От прокуратурата обясниха, че експертиза на медицинско лице, записите от камерите и показанията на очевидците ще укажат посоката на разследването. Засега то е срещу неизвестен извършител.

Балтов умря при подобни обстоятелства

Преди малко повече от 7-години, по аналогичен начин пред дискотека със знаковото име "Амнезия" в Студентски град загина 20-годишният студент Стоян Балтов. В ранните часове на 5 декември 2008 г. Балтов излиза от бившето вече увеселително заведение и е пребит на метри от входа му. В полицията е получен сигнал, че пред дискотека лежи човек в безпомощно състояние. Според свидетели 6-7 младежа в нетрезво състояние излезли от дискотеката, спречкали се и се сбили.

Пристигналите на място екипи на полицията и "Бърза помощ" установили, че момчето е починало. Младежът е от Сливен, студент в София. Случаят стана показателен за насилието в Студентски град. Опитаха се различни мерки, но в крайна сметка то продължава и до днес.

Арест на Ториното блокира половин София

Само часове преди инцидента с Кирил Тодоров в Студентски град, в полите на Витоша бе закопчан Ивайло Борисов-Ториното. Задържането му е в хода на продължаващата акция на МВР свързана с масови проверки на луксозни автомобили и гардове, с цел да се пресече показното използване на сила. Преди около две седмици тъкмо гардове на Ториното пребиха мъж на Околовръстното шосе в София след засичане между колите им. Заради ареста на Ториното между 18 и 21 ч. половината град бе блокиран и се образуваха огромни задръствания в посока южните квартали на София. От МВР освен криминална полиция бяха изкарали и сили на жандармерията, които завардиха района на Околовръстното и подстъпите към него почти от Горубляне до Бояна. Спецполицаи обградиха и скъпарското столичното заведение "Кенди" в хотел "Маринела", но поне оттам не бе изведен никой задържан.

"Проверките са предварително планирани, те ще продължат най-малко до края на седмицата. Целта е да се респектира криминалния контингент", съобщиха вчера от СДВР. Униформените, между които има и тежко въоръжени, извършваха проверки почти през цялата нощ. По-късно вчера обаче Ториното излезе от ареста единствено с предупреждение да не нарушава обществения ред. "Излизах от вкъщи, спряха ме за проверка и ме докараха тука. Подписах протокол, че няма да нарушавам обществения ред. Не само според мен, но и те си казаха, че е заради Околовръстното. А акцията за кортежите е следствие на инцидента на Околовръстното", заяви на излизане от Шесто РПУ Иво Ториното.

Кобрата се обяви за спасител, от заведението го обвиниха, че си прави пиар

Шампионът по бокс Кубрат Пулев-Кобрата обяви във Фейсбук, че случайно се е озовал до падналото момче и му е спасил живота. Това се е случило около 20 минути след инцидента, като Кобрата е извадил езика му. От персонала на дискотеката обаче опитаха да лансират във Фейсбук версията, че охранителите са помогнали на пострадалия Кирил Тодоров. Това става ясно от постинг в 22,43 ч. в сряда вечерта. От дискотеката твърдят, че на камерите се вижда, че охранителите не само не са използвали насилие над Кирил, а дори са извадили езика му. Недоумението на посетителите на заведението, които също коментират случая във фейсбук е пълно. В тази връзка от заведението добавят коментара: "Ами малко пиар не е излишен никого, нали? Това пък явно наложи Кубрат Пулев сам да потвърди във Фейсбук, че е бил в дискотеката и е вадил езика на пострадалия. "Не е важно, че по стечение на обстоятелствата, се оказах на мястото на събитието и помогнах с каквото можах на пострадалото момче. Винаги бих се притекъл на човек в нужда. Не желая акцентът от поредния нещастен случай да бъде изместван, че аз съм бил там. Не се нуждая от реклама върху гърба на поредната човешка трагедия. Вярвам, че всеки друг на мое място би постъпил по същия начин."

Пулев призовава подобни инциденти, при които умират деца, а онези, погубили невинен живот да крачат сред нас безнаказани, да спрат.

"Това трябва да спре. Институциите трябва да се събудят. Органите на реда - полиция, прокуратура, цялата ни съдебна система да се обединят, да заработят истински, професионално. Не може да има престъпление без наказание. Не може да се избиват нелепо хора, отишли да се веселят. Не може да стоим безучастно докато стотици почернени семейства наблюдават убийците на своите деца на свобода. Нека всички помним, че никой не е застрахован", пише още Пулев.
"Утре, на мястото на Кирил, може да е вашият син, вашата дъщеря, вашият брат, сестра. От цялото си сърце желая той да се оправи и да се възстанови напълно, а на семейството му - кураж", допълва боксьорът. След декларацията на Пулев постингът за опитите му за пиар изчезна от профила на дискотеката, показа проверка на "Стандарт".

Приложение във Фейсбук му предсказа смъртта

Приложение във Фейсбук предсказало на Кирил Тодоров къде ще умре. Оказа се, че младежът го е използвал само часове преди да отиде в столичната дискотека. Страховитото приложение на шега поглежда в бъдещето на този, който го ползва. То показва на потребителя местата, на които ще се ожени, ще открие първата си любов или ще намери смъртта си. Ужасяващото в случая, че посоченото място на неговата смърт е същата дискотека, в която младият мъж пострада.

Бащата: Травмата ще му остане за цял живот

Синът ми нищо не си спомня от случая, не знае какво е станало. Явно тази травма ще си я носи за цял живот. Това заяви пред Нова телевизия бащата на 23-годишния Кирил Тодоров, който пострада сериозно след екшъна в дискотеката.
"Предстои наблюдение, защото той е развил пневмония на белите дробове заради факта, че 20 минути е лежал с глътнат език. Ще се следи и за разсейване на хематома, който се е образувал след удара", каза още притесненият родител.

ПОЗИЦИЯ

Управата на "Плаза" държи да отбележи, че версиите, публикувани в медиите за случилото се с Кирил Тодоров, не отговарят на истината. Служителите на охранителната фирма не са упражнили насилие върху пострадалия клиент и този факт се вижда ясно на записите от камерите, които вече са предадени на разследващите органи. Също така държим да отбележим, че по сведения на лекуващия лекар момчето е в контактно състояние и животът му не е в опасност. От заведението са категорични, че не толерират насилието и правят всичко по силите си агресията между клиенти да бъде потушавана своевременно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай