7 куршума за бос от ВИС (ОБЗОР)

7 куршума за бос от ВИС (ОБЗОР) | StandartNews.com

Трима килъри ликвидираха Веселин Стоименов, намериха БМВ-то им опожарено

Топмениджър на бившата силова групировка ВИС беше застрелян показно в жилищен комплекс от затворен тип. 53-годишният софиянец Веселин Стоименов е бил убит с 9-мм пистолет "Макаров" около 20,15 часа в четвъртък, съобщиха източници от СДВР. Той е познат с прякора си Дебелия, но в столичния квартал "Младост" през 90-те години му лепват прозвището Бика, установи проверка на "Стандарт". При огледа са открити 7 гилзи. Килърите са застреляли Стоименов в главата с контролен изстрел и не са оставили никакъв шанс да оживее. Мъжът бил причакан на излизане от единствения вход на блок 19 в комплекса "Макси" в жк "Градина". Той очевидно е видял нападателите си, защото е тръгнал да бяга покрай блока. Куршумите го застигнали на 50 метра от входа и на метър от фасадата на луксозната кооперация, видя репортер на "Стандарт" в четвъртък през нощта.

Стоименов се смята за един от няколко топмениджъри на империята на боса на ВИС Жоро Илиев. Той пристигнал с Мерцедес S-класа, която и днес стоеше пред кооперацията. В двора освен мерцедеса вчера се кипреше и Порше S "Панамера" и джип БМВ с пловдивски регистрации. 15 минути след убийството БМВ бе открито изоставено и опожарено зад Зимния дворец в Студентски град. От полицията предполагат, че с този автомобил нападателите, които вероятно са трима, са се оттеглили след разстрела.
Засега униформените не могат да разберат как са се оттеглили килърите. Криминалистите разглеждаха оставени следи в снега близо до оградата край кооперацията, като подозираха, че те може да са се прехвърлили през нея, а колата да ги е чакала на ул. "Проф. Милко Борисов". Оттам до бул. "Симеоновско шосе" води една-единствена улица, която излиза близо до бензиностанцията на "Петрол".

Малко е вероятно нападателите да са се опитали да минат по улиците вътре в комплекса Макси, защото там освен охранителна будка на фирмата VTA има и бариера, която е спусната дори през деня.

Според говорителя на Софийската градска прокуратура Павел Панов Стоименов отивал на гости при своя позната, която е открила трупа и сигнализирала в МВР. Според Панов се работи по две основни версии за убийството -"бизнес интереси" или "личен мотив". Официално според имотния регистър големите апартаменти в кооперацията, където е убит, както и гаражите се водят на една и съща фирма "Сейлс Сървисиз". Мажоритарното дялово участие в нея е на компания от Маршаловите острови. Вероятно тя ги отдава под наем, но кои са живущите в кооперацията не е ясно. Още в нощта след разстрела разследващите разпитаха и 8 души, сред които е и съпругата на убития Стоименов. Иззети са записите на охранителните камери, но от тях засега не може да се установят повече факти за извършителите. На 100 метра от кооперацията на ул. "Проф. Милко Борисов" през август миналата година бе взривена колата на Мартин Антов - един от бандата за отвличания "Наглите".

БЛИЦ
Виждал съм го веднъж, беше достатъчно

Тодор Ташев, бизнесмен

- Г-н Ташев, познавахте ли Веселин Стоименов?
- Виждал съм го само веднъж през 2013 година, беше ми достатъчо. 10 години правех атракциите с локите по Ропотамо, накрая ми взеха бизнеса. Първа срещу мен скочи държавата, глобяваха ме за щяло и нещяло. След това дойдоха хората на Веселин Стоименов. Накрая продадох лодките за по 10 000 лева всяка. Бяха метални, сам ги бях правил. Но пък цената бе добра.
- Какво стана с делата?
- През юли миналата година спечелихме. Но още не сме си върнали бизнеса. Не знам и кой ще ми помогне за това. Но то не е имало и летен сезон след решението на съда.
- Сега след убийството на Стоименов нещата изглеждат ли по-лесни?
- Не мисля в тази посока. За мен това е жесток, нечовешки акт, който няма оправдание.

Захариева: Направено е от професионалисти

Убийството на Веселин Стоименов е поръчково и е направено професионално, неслучайно няма висока разкриваемост на тези убийства. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред bTV. Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов убийството на Веселин Стоименов най-вероятно е заради лични взаимоотношения или някакви дългове. "Интересното е, че убийството е извършено от професионалист. Контролният изстрел в главата говори за това", каза той. Според него мутренските времена не се връщат. Това са някакви остатъци, каза Красимир Каракачанов.

Замеси се в скандал с лодките по Ропотамо

Името на Веселин Стоименов беше замесено в скандал, когато през 2013 година се появи на река Ропотамо и превзе бизнеса с туристически пътувания по реката. Скандалите за лодките костваха главите на двама шефове на бургаската РИОСВ за 5 месеца. Един от уволнените направи опит да анулира валиден и предплатен договор на фирмата на бургазлията Тодор Ташев за пет години за разходка с лодка по река Ропотамо. Според Ташев през юли тази година съдът окончателно е признал, че дружеството му има право да продължи да прави разходки по реката. Докато траят сагите, бизнесменът, който е собственик на няколко дребни заведения в района, продава 5-те си метални лодки на Стоименов срещу добрата сума от 10 000 лв. всяка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай