100 000 евро за бъбрек на черно

Разбиха група за трафик на органи, четирима с обвинения

100 000 евро за бъбрек на черно | StandartNews.com
  • Разбиха група за трафик на органи, четирима с обвинения
  • До 7 000 евро получавал донорът, търсели безработни с дългове

Между 5 и 7 000 евро получавал донорът на бъбрек за експлантация в Турция. Това съобщи ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Петров. Той и представители на ГДБОП разказаха подробности за разбития канал за трафик на органи. Четирима души са с повдигнати обвинения.

Задържането на двамата организатори, един донор и един рецепиент е станало на 10 септември 2019 г. в 21,30 ч. на границата. В организираната престъпна група са участвали четирима души – двамата организатори и двама, които са набирали донори и нуждаещи се от трансплантация на бъбрек. Трима от членовете на бандата са мъже, а четвъртият – жена. Всичките са криминално проявени. Един от лидерите е с обвинение за обсебване, другият – за неистински документи и измама в големи размери, а жената – за кражба и грабеж. И четиримата са български граждани, като единият от тях има и турско гражданство и именно той бил връзката с клиниката в чужбина.

Групата е действала от февруари 2019 г., но разследването може да установи и предишна дейност. До момента са събрани доказателства за 5-ма донори и 5-ма рецепиенти, които са се възползвали от дейността на групата. Установени са и 3-ма очакващи донорство.

Набирането на хора е ставало само чрез познати. Групата е действала в ромските квартали в София, във Видин и Монтана. Донори ставали безработни хора с дългове. Нуждаещите се от трансплантация на бъбрек плащали между 50 и 100 000 евро. Парите били давани на части и винаги на ръка. Близките на болните теглили кредити, за да осигурят средствата.

Между 20 и 25 000 евро струва операцията в турската клиника, межу 5 и 7 000 евро получавал донорът след самата операция, а останалата част била разпределяна между членовете на бандата в зависимост от участието на всеки от тях.

Първоначално донорът и нуждаещият се от трансплантация били водени в българска лаборатория, където им били правени изследвания – кръвни тестове за съвместимост. В момента разследващите събират доказателства за участие на български медицински лица в престъпната дейност. След изследването у нас и създаването на документи, че донорът и рецепиентът са роднини, организаторите записвали час за преглед в турската клиника и лично водели там донора и рецепиента. В турската клиника те отново били изследвани и има случаи, когато трансплантацията е била отказвана заради несъвместимост.
В чуждата болница не са знаели за измамата. Измамниците представяли фалшиви документи за роднински връзки. Установено е, че при преминаване на границата били използвани истинските международни паспорти на донорите и рецепиентите, а в болницата в Турция те представяли фалшиви международни паспорти, които да показват, че са роднини

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай