Неделя,

100 000 евро за бъбрек на черно

От: Стандарт -
546
100 000 евро за бъбрек на черно
A
A
A
  • Разбиха група за трафик на органи, четирима с обвинения
  • До 7 000 евро получавал донорът, търсели безработни с дългове

Между 5 и 7 000 евро получавал донорът на бъбрек за експлантация в Турция. Това съобщи ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Петров. Той и представители на ГДБОП разказаха подробности за разбития канал за трафик на органи. Четирима души са с повдигнати обвинения.

Задържането на двамата организатори, един донор и един рецепиент е станало на 10 септември 2019 г. в 21,30 ч. на границата. В организираната престъпна група са участвали четирима души – двамата организатори и двама, които са набирали донори и нуждаещи се от трансплантация на бъбрек. Трима от членовете на бандата са мъже, а четвъртият – жена. Всичките са криминално проявени. Един от лидерите е с обвинение за обсебване, другият – за неистински документи и измама в големи размери, а жената – за кражба и грабеж. И четиримата са български граждани, като единият от тях има и турско гражданство и именно той бил връзката с клиниката в чужбина.

Групата е действала от февруари 2019 г., но разследването може да установи и предишна дейност. До момента са събрани доказателства за 5-ма донори и 5-ма рецепиенти, които са се възползвали от дейността на групата. Установени са и 3-ма очакващи донорство.

Набирането на хора е ставало само чрез познати. Групата е действала в ромските квартали в София, във Видин и Монтана. Донори ставали безработни хора с дългове. Нуждаещите се от трансплантация на бъбрек плащали между 50 и 100 000 евро. Парите били давани на части и винаги на ръка. Близките на болните теглили кредити, за да осигурят средствата.

Между 20 и 25 000 евро струва операцията в турската клиника, межу 5 и 7 000 евро получавал донорът след самата операция, а останалата част била разпределяна между членовете на бандата в зависимост от участието на всеки от тях.

Първоначално донорът и нуждаещият се от трансплантация били водени в българска лаборатория, където им били правени изследвания – кръвни тестове за съвместимост. В момента разследващите събират доказателства за участие на български медицински лица в престъпната дейност. След изследването у нас и създаването на документи, че донорът и рецепиентът са роднини, организаторите записвали час за преглед в турската клиника и лично водели там донора и рецепиента. В турската клиника те отново били изследвани и има случаи, когато трансплантацията е била отказвана заради несъвместимост.
В чуждата болница не са знаели за измамата. Измамниците представяли фалшиви документи за роднински връзки. Установено е, че при преминаване на границата били използвани истинските международни паспорти на донорите и рецепиентите, а в болницата в Турция те представяли фалшиви международни паспорти, които да показват, че са роднини

 


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички