10 закопчани за трафик на мигранти към Сърбия

Според първоначалните данни групата е действала от октомври 2018 година

10 закопчани за трафик на мигранти към Сърбия | StandartNews.com

Организираната престъпна група е задържана в сряда на територията на София и Костинброд при съвместни действия по разследването на ГДБОП и Специализираната прокуратура. В хода на операцията са извършени 28 претърсвания на жилища, автомобили, както и лични обиски. Иззети бяха таблети, телефони и радиостанции, използвани в престъпната дейност, съобщават от МВР.

Според първоначалните данни групата е действала от октомври 2018 година. Участниците в нея набирали установили се в София и областта кандидат-мигранти за незаконно извеждане от страната към Сърбия и Западна Европа.

Поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти. Участниците уреждали транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през „зелена граница“, където били поемани от местни хора.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност десет лица за участие в организирана престъпна група за превеждане през границата на страната отделни лица и групи мигранти (престъпление по чл. 280 и чл. 281 от НК).

С постановления на наблюдаващия прокурор на ръководителя на групата и петима от участниците е наложено задържане до 72 часа. Предстои да се реши за колко от тях в Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за задържане под стража. На четирима от групата са наложени по-леки мерки за неотклонение – „Парична гаранция“ между 5 000 и 10 000 лева, защото съдействат на разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай