За по-силен имунитет. Пийте тези напитки

Храненето също играе важна роля

За по-силен имунитет. Пийте тези напитки | StandartNews.com

През есента и зимата хората започват да боледуват много по-често. Някои от причините са почти пълната липса на слънце, рязкото застудяване и недостигът на витамини, пише Блиц.

Можете да коригирате ситуацията чрез укрепване на имунната система. Тя предотвратява навлизането на вируси в тялото и се бори с патогените, които са успели да преминат. В много отношения колко надеждна ще бъде тази защита зависи от начина ни на живот.

Просто казано, за силна имунна система трябва да се откажете от лошите навици, да спите качествено и да не забравяте за физическата активност. Храненето, разбира се, също играе важна роля. Ето някои напитки, които ще ви помогнат да засилите имунната си система.

 

Вода

Понякога простите методи са най-ефективни. Обикновената вода наистина може да ви помогне да се разболявате по-рядко. Нашето тяло се състои от 70% от нея. В условията на дехидратация имунната система няма да може да работи достатъчно ефективно и тогава бактериите и вирусите ще започнат да се размножават. Освен това водата помага за усвояването на хранителни вещества и поддържа лигавиците на носа, устата и гърлото, които действат като първа линия на защита срещу инфекции. Тя също така е част и от лимфната течност, която доставя левкоцитите, които се борят с вирусите.

 

Зелен чай

Този чай съдържа мощна доза витамин С, който има заслужена слава на най-добрия антиоксидант за силен имунитет.

 

Джинджифил

Съдържа повече от 100 биологично активни съединения, които помагат в борбата с гаденето, намаляват риска от развитие на някои видове рак, повишават нивата на липидите в кръвта и снижават възпалението.

 

Доматен сок

През зимата сокът ще ви донесе много ползи: укрепва имунната система и изпълва тялото с витамини, помага да се справите с предновогодишния стрес и повишава работоспособността.

Пийте редовно доматен сок – той повишава и концентрацията на каротини във всички клетки на тялото. Съдържа също така много калий и йод, които осигуряват храна за сърцето и щитовидната жлеза.

 

Сок от червени боровинки

Сокът от червена боровинка е източник на витамин С и флавоноидни метаболити с противовъзпалителни свойства. Съдържанието им в сока от червена боровинка ще ви помогнат успешно да се справите със Staphylococcus aureus – бактерии, с които антибиотиците невинаги успяват да се преборят. И накрая, сокът от червена боровинка е отлично средство за профилактика и лечение на урогенитални заболявания. Както виждате, причините да пиете сок от червени боровинки през зимата са достатъчно основателни, за да се погрижите в този период от годината за здравето си.

 

Лимонов сок

Разреденият лимонов сок (половин лимон в половин чаша вода) оказва положителен ефект върху здравето, включително подкрепя мощно имунната система благодарение на високото съдържание на витамин С. В народната медицина дори се използва за лечение на гъбички и екземи.

 

Сок от червено цвекло

Червеното цвекло е с високо съдържание на фолиева киселина и манган. Листата му пък са отличен източник на витамин А, С и К. Други ценни вещества, които получаваме от червеното цвекло, са калций, желязо, калий, мед, сяра, силиций и хлор. Техният благотворен ефект върху организма се изразява в подобряване състава на кръвта, стимулиране на производството на червени кръвни телца, повишаване нивото на хемоглобина и по-добро снабдяване на клетките с кислород.

Сокът от червено цвекло е един от най-богатите източници на нитрати. Той съдържа D и алфа аминокиселини, които помагат на тялото при синтеза на протеини.

Освен това този зеленчук съдържа и различни антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди. Засилва мощно имунитета и успешно се бори с възпалителни процеси.

 

Сок от киви

Кивито се нарича от източните народи „плод на здравето”, поради високото съдържание на витамини. Някои го наричат „витаминна бомба”, а причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече – витамин С, необходими за силен имунитет и освен това снабдява тялото с фибри и калий.

 

Сок от броколи

Броколито е богато на бета-каротин, калций, калий и витамини B1 и C. И, между другото, съдържа много протеини. Освен това сулфофаранът, съдържащ се в броколито, предотвратява развитието на остеоартрит.

 

Сок от моркови

Учените не са напълно съгласни относно ползите от морковите за зрението – всички са чували за тях в детството, но са 100% сигурни, че на 100 грама от този зеленчук има 1,3 г протеин, 7,2 г въглехидрати и 0,7 г мазнини. Освен това морковите съдържат бета-каротин, витамини С, В1 и В2, желязо, натрий и фосфор, които ще защитят имунната система и в същото време ще облекчат чернодробните и чревни заболявания.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай