За по-добра памет. Вдишвайте този аромат

Ново откритие дава отговорите

За по-добра памет. Вдишвайте този аромат | StandartNews.com

Ново откритие за подобряване на паметта. Изследователи от университета „Нортумбрия“ в Нюкасъл открили, че краткотрайното съхранение на данни в паметта се увеличава с 15% при възрастни хора, когато в стаята им се разнесе ароматът на розмарин, пише Блиц.

Аромати от образци на други растения не дават такива резултати. Д-р Мос, ръководител на отдела по психология в същия университет, заявява:

„Моята работна хипотеза се състои в това, че когато вдишвате аромата на розмарин, неговите съединения се абсорбират в кръвта чрез белите дробове, а след това се насочват към мозъка, където действително могат да действат на химическите процеси в него“.

Петнадесет процента не е кой знае колко много, но изследването показва, че увеличаването на паметта е достатъчно, за да се запомнят част от задачите, които може да имат практическо значение, например да се запомни кога сте си взели лекарството последно и кога предстои да го пиете отново.

Предишни изследвания показали, че ментата също е полезна за функцията на паметта. Учените казват, че все още не са провеждали големи изследвания в тази област, но този първоначален извод е първият, който открива положителните ефекти на розмарина върху здрави хора над 65 години.

Безспорно това растение може да освежи както атмосферата около нас, така и ястията ни, но ако и след като се окаже, че може да подобри когнитивните ни функции, това е още една причина човек да си го отглежда у дома и в градината. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай