Вдигни градуса на великденската трапеза

Вдигни градуса на великденската трапеза | StandartNews.com

Тази година изгонете скуката от празничната трапеза и вдигнете градуса на настроението със "Стандарт" и "Ариана". Стига курабии, козунаци и агнешко с ориз! Изненадайте фамилията с бирено меню, достойно з акралски особи. Вместо изтъркания козунак, който втасва 2 дни и се меси до втръсване - пробвайте пухкав обреден хляб с магданоз от Холандия, който става за час. Скучната супа от лапад сменете с виенска чорба с черно пиво, а вечната салата с яйца - с пастет от сирена и пиво.

Великден без агне не е Великден, но заюо тази година не го изкъпете в бира, за да стане крехко и със златиста коричка. Ако пък сте на "вие" с тъмното месо, "Стандарт" ви предалага и идеи за блюда с пиле, патица, свинско, риба, телешко и великденски заек, които се сервират в най-добрите ресторанти от Прага до Пекин. Имаме дори кралска рецепта за празничната трапеза - вдъхновена от сватбата на британски херцози Уилям и Кейт.

Изненадите не спират дотук - кехлибареният еликсир, оказва се, е магическа съставка и на най-изисканите десерти. Научете се да правите шоколадова торта с бок, белгийски бисквити с пшенично пиво и пияни ябълки.

А, за да знаете с кой сорт бира върви всеки шедьовър от това меню или пък какво да си поискате от бармана в Англия, Германия, Белгия, Холандия и Австрия, не пропускайте "Пътеводителя на заклетия любител на халбата".
Да ви е сладко! И наздраве!

Ето и първите ни рецепти от поредицата "Бирен Великден":

Бирен хляб вместо козунак

Продукти:

* 385 г брашно
* 350 мл бира
* 115 г масло
* 4 стръка магданоз
* 1 с.л. бакпулвер
* 3 ч.л. захар
* 1 щипка сол
* 150 г мариновани лукчета

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото. Разбъркайте брашното с бакпулвера, захарта и солта. Добавете на тънка струйка бирата, като разбърквате. Добавете нарязания на ситно магданоз, а след това прецедените мариновани лукчета.
Намаслете хубаво правоъгълна дълбока форма за кекс. Постелете хартия за печене върху дъното. Изсипете половината разтопено масло във формата. Отгоре сложете кексовата смес и я разстелете равномерно с помощта на шпатула. Залейте с останалото масло. Печете хляба 1 час на 180 градуса. Върви идеално със сирена или колбаси за мезе.

Пухкав пастет от сирене за мезе

Продукти:

* 250 мл бира
* 125 г масло
* 200 г сирене
* 1 ч.л. горчица

Начин на приготвяне:

Сложете бирата да кипне и прибавете маслото и сиренето. Разбъркайте добре и сложете горчицата. Продължавайте да бъркате и след като свалите от огъня, докато сместа не изстине. Нарежете филийки хляб или на тънко, намажете ги с пастета, поставете ги за няколко минути във фурната и ги сервирайте топли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай