Тревожност по празниците. 3 лесни съвета

Отговорите от специалист

Тревожност по празниците. 3 лесни съвета | StandartNews.com

Тревожност по празниците. Как да се справим?, пише Блиц.

„В комбинация с приключването на настоящата година и типичната работна натовареност през декември, често наблюдавам повишено напрежение при клиентите ми покрай празниците. Ето моите 3 безотказни съвета, които ще ти помогнат да се справиш с тревожността по празниците”, сподели Гергана Радович, холистичен терапевт и специалист по съня.

Отдели време за това, от което имаш нужда

Имаш нужда от повече време за любимото хоби, от приятна разходка с приятел или пък да се наспиш пълноценно? Направи го. Използвай почивните дни покрай празниците, за да се отдадеш на важните за теб неща.

Приоритизирай и помисли от какво се нуждаете ти и тялото ти най-много. Ако редовно пренебрегваш съня или хобито си заради ангажименти, то това ще увеличи вътрешното напрежение и няма да спомогне за лекото преминаване на организацията, която те очаква около празничните дни.

Поискай помощ (не е толкова страшно)

Когато Коледа наближи, започва трескава подготовка на подаръци, пътувания до роднини и пазаруване за празничната трапеза. Всичко това обичайно отнема много време и енергия. Но защо трябва да правиш всичко сам.

За да не стоиш до късно вечер, опаковайки или търсейки подходящия подарък за член на семейството, поискай помощ от друг в семейството. Разпределете си задачите - подаръци, пазар, готвене, чистене, украса, за да намалиш отговорността, която пада върху теб. Когато имаш една-две задачки, ще си много по-ентусиазиран да ги свършиш и ще ти остане време за пълноценна почивка.

Време е да започнеш да казваш “НЕ”

Как да откажеш да се видиш с роднина, приятел от детството или колега, заминал в чужбина? Та това може да се случи само по празниците. Обаче пак ще си навън до късно, а от колко време чакаш последните дни на годината, за да можеш най-сетне да си подариш мечтания 8-часов сън.

Ако тялото ти дава сигнали, че има нужда от почивка, не се насилвай да изпълняваш желанията на другите, само защото „трябва”. Кажи “НЕ”. Разбитият сън по празниците (и не само) ще доведе до още повече напрежение и трудно влизане в ритъм през новата година. Затова избери себе си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай