Стана ясно колко витамин D ни трябва, за да сме здрави

За известно време витамин D изглеждаше като истински еликсир за здраве

Стана ясно колко витамин D ни трябва, за да сме здрави | StandartNews.com

Нормалните нива на витамин D са характерни за повечето хора. Прехвалените твърдения, че това съединение помага в борбата с различни заболявания - от рак до депресия - не се потвърждават от последните изследвания, пише БГНЕС.

За известно време витамин D изглеждаше като истински еликсир за здраве. Преди век той е признат за лек срещу рахит - детско заболяване, което причинява слаби и деформирани кости. След това, в началото на 2000 г., изследователите започват да трупат множество проучвания, които показват, че ниските нива на витамин D могат да бъдат фактор за рак, сърдечносъдови заболявания, деменция, депресия, диабет, автоимунни заболявания, фрактури, респираторни заболявания и болестта на Паркинсон. Изглеждаше разумно да се мисли, че повишаването на нивата на този прост витамин - един от тези, които тялото ни произвежда, когато е огряно от слънчева светлина и който можем да си набавяме с хранителни добавки - може да излекува практически всичко, което ни мъчи.

Бяха публикувани поне два тома, озаглавени "Лечението с витамин D", както и други книги и новинарски репортажи, чиито заглавия включват думи като "революция" и "чудо". Нарастваше и безпокойството, че не получаваме достатъчно от витамина. В предаването "Добро утро, Америка" репортерката Даян Сойер обяви, че 100 милиона американци страдат от недостиг на витамина. Гостът ѝ беше д-р Оз, който каза на зрителите, че могат да определят нивото си на витамин D с помощта на прост кръвен тест. Слънчевата светлина е най-добрият начин за получаване на този витамин - каза той. Но ако това не е достатъчно, той препоръчва масло от черен дроб на треска или хранителни добавки.

Много известни личности и компании за производство на витамини изразиха надежда, че витамин D може да бъде панацея, казва Джоан Мансън, ендокринолог и епидемиолог в Харвардското медицинско училище и водещ изследовател на някои от най-големите проучвания на витамин D досега. Продажбите на хранителни добавки, съдържащи витамина, нараснаха, както и броят на изследванията за витамин D.

След това настъпи срив. Въпреки че хиляди изследвания свързват ниските нива на витамин D с редица заболявания, когато учените се опитват да го прилагат като средство за превенция или лечение на тези проблеми, чудодейната добавка се провали с гръм и трясък. Идеята, че животът ни ще се подобри, ако просто повишим нивата на витамин D, започна да изглежда като фантазия. Идеята, че недостигът на витамин D е широко разпространен, също се разпадна. Оказа се, че схващанията за това какво представлява дефицитът се основават на съмнително разбиране в самото начало. Националните извадки от изследванията на населението показаха, че повечето хора вече получават достатъчно количество от витамина.

Няма съмнение, че витамин D играе важна роля за здравето. Той помага на организма да усвоява и задържа калция и фосфора, които са от решаващо значение за изграждането на костите. Но с изключение на някои подгрупи от населението (като кърмачетата и хората с определени заболявания), повечето хора вероятно не се нуждаят от добавките.

Историята на откриването на витамин D, превръщането му в чудо и последвалото му завръщане в хранителната индустрия илюстрира понякога неравния път на научните открития. Тя е и поучителна история за необходимостта от смирено тълкуване на научните резултати. В крайна сметка това е разказ за самокоригиращата се природа на науката и за това как знанието се усъвършенства с течение на времето.

През по-голямата част от човешката история хората са си набавяли витамин D предимно от слънцето. Оказва се, че хората са малко като растенията - можем да превръщаме ултравиолетовата светлина в нещо, от което се нуждае тялото ни в процес, подобен на фотосинтезата.

Когато високоенергийните ултравиолетови лъчи - UVB - попаднат върху кожата ви, те стартират верижна реакция, която превръща съединение в кожата ви, наречено стерол, в прекурсор на витамин D. След още няколко стъпки тази молекула се превръща във форма на витамина, която подпомага усвояването на калция от червата и увеличава минерализацията на костите. Изглежда, че витамин D също така укрепва имунната система и потиска възпаленията. Той прави тези неща отчасти като влияе върху производството на възпалителни съединения и потиска натрупването на провъзпалителни клетки. Изследователите все още проучват дали витамин D може да предотврати опасни възпалителни реакции при хора с COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай