Ново откритие за мултивитамините, ефектът е безотказен

Мултивитамините подобряват паметта и забавят когнитивното стареене при възрастните хора

Ново откритие за мултивитамините, ефектът е безотказен | StandartNews.com

Изследователи в САЩ доказаха, че мултивитамините подобряват паметта и забавят когнитивното стареене при възрастните хора. Това се съобщава в статия, публикувана в American Journal of Clinical Nutrition.

Специалистите са анализирали данни на 573 участници в мащабно проучване на ефикасността на мултивитамините и хранителните добавки с екстракт от какао (COSMOS). Извършена е подробна оценка на когнитивните функции на доброволците, в резултат на което е отбелязан умерен положителен ефект на мултивитамините в сравнение с плацебо върху умствените способности в продължение на две години.

Така учените установили статистически значима полза от приема на мултивитамини по отношение на промените в епизодичната памет, но не и в изпълнителните мозъчни функции, включително вниманието и планирането на действие в съответствие с обща цел. Като цяло ежедневният прием на мултивитамини, съдържащи повече от 20 основни микроелемента, забавя когнитивното стареене с около две години в сравнение с приема на плацебо.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай