Падна тайната за червеното вино

Ново проучване разкрива отговорите

Падна тайната за червеното вино | StandartNews.com

Падна хилядолетна мистерия, свързана с пиенето на червено вино. Новото проучване е направено от специалисти от Калифорнийския университет и публикувано в списание Scientific Reports, пише Блиц.

Специалистите са установили защо консумацията дори на малко количество червено вино може да доведе до главоболие. Според експертите причината за това се крие в съединението флаванол или още казано "кверцетин".

Това съединение в гроздето може да промени начина, по който тялото преработва алкохола. Съединението кверцетин в червеното грозде се съдържа повече когато е изложено на много слънце. Това означава, че по-скъпите червени вина са по-лоши за хората, предразположени към главоболие, от евтините, заяви проф. Андрю Уотърхаус от Университета на Калифорния.

"Когато попадне в кръвта ви, тялото ви го превръща в различна форма, наречена кверцетин глюкуронид“, добави Уотърхаус.

Някои специалисти са скептични към ново проучване. Проф. Роджър Кордър, експерт по експериментални лечения в университета "Куин Мери" в Лондон, каза, че както е широкоизвестно, евтините вина предизвикват повече главоболие, затова по-полезно може да бъде изучаването на някои от добавките, използвани за тях.

Има няколко теории за главоболието, което причинява червеното вино, което може да настъпи до 30 минути след изпиването на малко количество. Според някои причина са сулфитите, които увеличават трайността. Те обаче са повече в сладките бели вина, а не в червените. Макар и някои хора да имат алергия към тях, има малко доказателства те да са виновни за главоболието.

Друг възможен виновник е хистаминът - съставка, срещана повече в червените вина. Хистаминът може да разшири кръвоносните съдове и това да предизвика главоболие. И за това обаче няма абсолютни доказателства.Известно е, че хората от Източна Азия понасят по-трудно всякакъв алкохол заради ген, отразяващ се на метаболитния ензим алдехид дехидрогеназа. Възможно е главоболието, причинено от виното да има подобно обяснение.

Учените са доказали лабораторно, че кверцетинът може непряко да блокира действието на алдехид дехидрогеназата чрез един от метаболитите си. Кверцетинът обаче става проблемен само когато се смеси с алкохол. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, дори се продава като добавка заради противовъзпалителните му свойства.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай