Обрат в болниците! Нови такси

По време на VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз

Обрат в болниците! Нови такси | StandartNews.com

Спешно трябва да се направи категоризация на болниците и да имаме диференцирано заплащане, заяви д-р Йорданка Пенкова, подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по време на VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз, който се провежда в София.

Сега една и съща дейност с различен вид клас апаратура във всички лечебни заведения се заплаща на една и съща цена, подчерта тя, цитирана от БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Здравният министър смрази всички! Защо изчезваме като нация

Според нея не може да се заплащат 2-5-10 хиляди лева дейност за структура, и за специалисти, и за условия, при които се лекуват пациентите - и за такива, каквито не отговарят на техните очакванията и същата цена за там, където те са на много по-високо ниво.

Според одобрения вчера от правителството проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. догодина тя ще разполага с малко над 8,16 млн. лева.

Също на конгреса на лекарския съюз пък здравният министър заговори за приватизация в бъдеще на държавни болници.

От гледна точка на критериите за оценка на една здравна система, българската е в средните показатели, посочи пред форума проф. Христо Хинков. Според него в България има много повече болници, отколкото са ни нужни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай