Здравният министър смрази всички! Защо изчезваме като нация

Детската смъртност намалява, уточни проф. Хинков

Здравният министър смрази всички! Защо изчезваме като нация | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

България е на първо място в Европа по смъртност. Детската смъртност намалява, но все още е с 2-3% над средните нива в Европейския съюз. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред участниците в VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз, който се провежда в София.

Министърът добави, че от гледна точка на критериите за оценка на една здравна система, българската е в средните показатели. Според него в България има много повече болници, отколкото са ни нужни, предаде БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат в болниците! Нови такси

Той е убеден, че областните болници са гръбнакът на здравеопазването, независимо, че частни болници предоставят добра и качествена услуга или няколко услуги. Средно, акционерното участие на държавата във всички областни болници, е около 80%, посочи той.

Министърът отбеляза, че рано или късно трябва да се вземе решение за приватизиране на държавни болници, които не могат да се оздравяват, както и да се преструктурират държавни болници, включително общински. По думите му обаче това е политическо решение и трябва да се вземе на ниво здравна комисия и парламент.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай